Svet 0

04.09.2024.

13:42

I Švajcarska ukida zabranu za gradnju nuklearki

Švajcarska vlada je saopštila da će u budućem periodu najverovatnije ukinuti moratorijum na izradu nuklearnih postrojenja koji je izglasan 2018. godine.

Izvor: Nuklearna perspektiva

I Švajcarska ukida zabranu za gradnju nuklearki
EPA/STEFFEN SCHMIDT

Podeli:

Moratorijum je na snagu stupio 2018, nakon i zbog nesreće u Fukušimi i u okviru paketa regulativa koji su tada usvojeni, Švajcarska je sebi za zadatak dala da se postepeno povuče iz upotrebe nuklearne energije. Ali je, izgleda, Švajcarska relativno brzo odlučila da ovaj moratorijum ukine zbog rastućih potreba zemlje i zbog toga što je prema njenoj proceni, nuklearna energija jedina kadra da obezbedi sigurno snabdevanje energijom, piše portal Nuklearna perspektiva.

Zato je ranije ove godine usvojen popularni akt – zakonski predlog koji je došao “odozdo”, dakle, kao popularna inicijativa – “Električna energija za sve u svakom trenutku (zaustavimo restrikcije)” (Electricity For Everyone At All Times (Stop Blackouts)). Izdvojmo još jednu stvar: Savezno veće je u jednom trenutku napomenulo da se „posljednjih godina situacija na tržištu električne energije i u energetskoj politici iz temelja promijenila” zbog: klimatskih ciljeva i potražnje električne energije; nove elektrane na gas više nisu opcija; i geopolitičke neizvesnosti. Dakle, sasvim se jasno prepoznaje i povećanje potreba ali i to da obnovljivi izvori energije nisu sami po sebi kadri da obezbede sigurno i pouzdano snabdevanje.

Inače, u Švajcarskoj energiju proizvode tri nuklearne elektrane, sa ukupno četiri operativna reaktora: Beznau, Gosgen i Libštat. Od 1985. nuklearna energija učestvuje sa približno 40% električne energije Švajcarske a 2022. je proizvela 23 teravat-časa električne energije i učestvovala sa 37% ukupne proizvodnje električne energije u zemlji.

Švajcarska je specifična po još jednom osnovu: švajcarski reaktori imaju neograničen resurs – dakle regulatorno telo izdaje dozvolu bez vremenskog oročenja i prema švajcarskim zakonima oni mogu da budu operativni sve dok je to operisanje sigurno. Za razliku od većine ostalih država gde reaktorske jedinice obično dobijaju dozvole na trideset godina koje se onda produžavaju za po dvadeset ili deset godina, u Švajcarskoj reaktori rade bez ovih ograničenja.

Prednost ovakvog sistema je u tome što reaktorske jedinice ne moraju da prolaze ciklične procese ponovnog dobijanja dozvola (odnosno dozvola za produžavanje resursa), već se temeljne provere sistema dešavaju na osnovu realno postojećih operativnih karakteristika.

U izvesnom smislu, mada ne u potpunosti, u Švajcarskoj je, dakle, na snazi ono što se zove “tehnološki neutralni” (technology neutral) pristup bezbednosti nuklearnih postrojenja što je pristup koji se pokušava uvesti i u ostalim delovima sveta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: