Svet 0

04.09.2024.

12:27

"Obavezno obeležiti GMO hranu"

Više od 370 prehrambenih i maloprodajnih kompanija iz 16 zemalja EU pozvalo je ministre poljoprivrede da podrže obavezno obeležavanje genetski modifikovane (GMO) hrane.

Izvor: Index.hr

"Obavezno obeležiti GMO hranu"
Sorbis / Shutterstock.com

Podeli:

Kompanije, uključujući nemačku maloprodaju dm i veliki lanac organskih supermarketa Alnatura, zatražile su etiketiranje u otvorenom pismu mađarskom ministru poljoprivrede Ištvanu Nađu.

Mađarska trenutno predsedava Evropskom unijom i zadužena je za formulisanje zajedničkog stava članica EU.

Dogovor ministara poljoprivrede uslov je za početak pregovora između Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU.

Evropska komisija je prošle godine predložila ublažavanje odredbi o genetskom inženjeringu, Evropski parlament se složio sa lakšim propisima, ali je zatražio obeležavanje svih prehrambenih proizvoda sa GMO na policama evropskih supermarketa.

Zagovornici tvrde da je GMO hrana otpornija na klimatske promene

"Kupci žele sami da odluče da li žele ovu tehnologiju na svom tanjiru. Ovo zahteva jasna pravila o koegzistenciji u poljoprivredi, punu transparentnost i deklaraciju o svim proizvodima", rekao je osnivač i izvršni direktor Alnature Goetz E. Rehn.

Nemačko udruženje za hranu bez genetskog inženjeringa (VLOG) organizovalo je izradu pisma i dostavilo ga ministru Nađu.

U prethodnom otvorenom pismu pozvali su ministre poljoprivrede EU da "zadrže etiketiranje i slobodu izbora" u pitanju genetski modifikovane hrane.

Pristalice GMO tehnologije nadaju se hrani koja će biti otpornija na klimatske promene, imati više hranljivih materija i zahtevati manje pesticida.

Kritičari predviđaju rizike po javno zdravlje i životnu sredinu, napominje novinska agencija dpa.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: