Svet 8

04.09.2024.

16:27

Rusija podiže kamatnu stopu na 20 odsto?

Banka Rusije mogla bi da podigne referentnu kamatnu stopu na 20 odsto u septembru, ako se nastavi trend rasta inflacije, izjavio je danas šef komiteta Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov.

Izvor: Tanjug

Rusija podiže kamatnu stopu na 20 odsto?
Shutterstock, Doubletree Studio

Podeli:

On je istakao da Banka Rusije deluje "profesionalno i uzdržano, jer shvata da je jedan od njenih glavnih zadataka da obezbedi stabilnost rublje i nivo inflacije, a ključna stopa je njen glavni alat", preneo je TASS.

Aksakov podseća da je Centralna banka podigla stope na 18 odsto, a ne isključuje mogućnosti da bi u septembru mogla da je uveća na 20 odsto, ako se nastavi rast cena.

"Centralna banka može da podigne ključnu stopu, ako ne u septembru, onda na sledećem sastanku kada će ovo pitanje biti na dnevnom redu", rekao je Aksakov na početku Istočnog ekonomskog foruma (EEF).

EEF je jedna od najvećih međunarodnih konferencija u Rusiji i održava se u Vladivostoku od 2015. godine.

Forum je inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je odredio da se događaj održava svake godine, s ciljem da promoviše ubrzani rast regiona Dalekog istoka Rusije.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: