Svet 0

03.09.2024.

16:51

Proizvođači nafte u strahu zbog novih poreza

Britanski proizvođači nafte i gasa u Severnom moru strahuju od pada zbog novih poreza.

Izvor: Tanjug

Proizvođači nafte u strahu zbog novih poreza
Shutterstock/Golden Dayz

Podeli:

Britanska vlada planira da uveća porez na prihode proizvođača nafte i gasa u Severnom moru, objavila je industrijska grupa Ofšor enerdžis UK (OEUK) i ocenila da bi to moglo da dovede do pada proizvodnje i, posledično, prihoda državi od skoro 12 milijardi funti (14,25 milijardi evra).

Ubrzo nakon izbora u julu, nova britanska vlada saopštila je da će povećati porez na dobit od energije (EPL) na 38 odsto sa 35 odsto od 1. novembra, kao i da će to pomoći u postizanju povećanja proizvodnje obnovljive energije i ubrzati prelazak s nafte i gasa, kao i smanjenje emisije ugljenika i globalnog zagrevanja, preneo je Rojters.

OEUK predviđa da će te promene dovesti do smanjenja poreskog prihoda u britanskoj kasi za 12 milijardi funti, između 2025. i 2029. godine.

Grupa očekuje da će kapitalna ulaganja u pomenuti sektor u tom periodu pasti na 2,3 milijarde funti sa oko 14 milijardi funti. Predložene poreske promene "izazvaće ubrzani pad domaće proizvodnje nafte i gasa i odgovarajuće smanjenje plaćenih poreza, radnih mesta i veće ekonomske vrednosti", rekao je izvršni direktor OEUK-a Dejvid Vajthaus.

Druga kompanija, NEO Enerdži, fokusirana na Severno more, navela je da će fiskalne i regulatorne nesigurnosti umanjiti njihove investicije.

Proizvodnja u basenu Severnog mora opala je s maksimuma od 4,4 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno (boed) na početku milenijuma na današnjih oko 1,3 miliona boeda.

Regulatorno telo za tranziciju Severnog mora (NSTA) prognoziralo je da će proizvodnja do 2050. godine pasti na manje od 200.000 boeda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

8 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: