Svet 0

02.09.2024.

12:16

U Kazahstanu uskoro referendum o izgradnji nuklearke

Nacionalni referendum o izgradnji nuklearne elektrane u Kazahstanu biće održan 6. oktobra, izjavio je danas predsednik te zemlje Kasim-Žomart Tokajev i potvrdio da će danas biti potpisan ukaz o tome.

Izvor: Tanjug

U Kazahstanu uskoro referendum o izgradnji nuklearke
Shutterstock/Valerie Quemener

Podeli:

Kako je saopšteno iz kabineta, javnost u Kazahstanu zahteva referendum o izgradnji nuklearne elektrane, prenosi agencija Interfaks.

Navedeno je da stručnjaci za nuklearnu industriju i stanovništvo uglavnom podržavaju izgradnju nuklearne elektrane, ali se jedan broj javnih ličnosti i ekoloških aktivista protivi tome.

Na osnovu rezultata prethodno sprovedenih studija, područje sela Ulken u Almatinskoj oblasti izabrano je kao najpoželjnije područje za izgradnju nuklearne elektrane, a za hlađenje stanice koristiće se voda iz jezera Balhaš.

Neki stručnjaci se zalažu za izgradnju stanica s malim reaktorima, jer, po njihovom mišljenju, neće biti dovoljno vode za nuklearnu elektranu s reaktorom velike snage ako jezero Balhaš počne da se prazni.

Kazahstan razmatra tehnologije reaktora velike snage od četiri dobavljača, i to iz Francuske, Kine, Rusije i Južne Koreje.

Planirano je da projekat izgradnje nuklearne elektrane u Kazahstanu realizuje međunarodna grupa investitora.

Ministarstvo energetike Kazahstana je potvrdilo da izgradnja nuklearne elektrane može da potraje i do 10 godina, a cena jednog agregata je u proseku oko pet milijardi dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

6 h

Podeli: