Svet 0

03.09.2024.

8:06

UBS: Dolar proglašen "najnepoželjnijim"

UBS predviđa dalju deprecijaciju američkog dolara zbog sužavanja razlika u kamatnim stopama, tekućih zabrinutosti američkog fiskalnog deficita i promene globalnih strategija centralnih banaka.

Izvor: Investitor

UBS: Dolar proglašen "najnepoželjnijim"
shutterstock, SERSOLL

Podeli:

Uprkos kratkom porastu, UBS je smanjio rejting američkog dolara na status najmanje preferiranog, dok je poboljšao evro, britansku funtu i australijski dolar.

UBS, globalna kompanija za finansijske usluge, u svom izvještaju navodi: “I dalje očekujemo dalji pad dolara u narednim mesecima iz nekoliko razloga. Iako je dolar doživeo kratak rast nakon revidiranih podataka o rastu BDP-a u drugom tromesečju — podignutih na godišnju stopu od 3% sa 2,8% — i snažnijih podataka o potrošačkoj potrošnji, on je i dalje ranjiv”.

Indeks američkog dolara (DXY) opao je 3% u proteklom mjesecu, ostajući blizu donjeg kraja svog raspona od početka 2023. Analitičari UBS-a su naglasili da se “ravnoteža rizika za američki dolar čini nagnuta na donju stranu”, sugerišući da čak i pozitivna inflacija ili podaci o tržištu rada verovatno neće odvratiti Federalne rezerve od potencijalnog smanjenja stope u septembru, posebno ako ovi pokazatelji budu ispod očekivanja, prenosi Investitor.

Prema UBS-u, nekoliko faktora je spremno da dodatno pritisne dolar. Kompanija za finansijske usluge je istakla da “razlike u kamatnim stopama izgledaju sužene”, budući da se od centralnih banaka poput Švajcarske narodne banke i Evropske centralne banke očekuje da usvoje postepenije pristupe smanjenju stopa u odnosu na Federalne rezerve. Pored toga, UBS je podvukao da „američki fiskalni deficit ostaje zabrinjavajući“, ističući dugoročne rizike za valutu.

Kao odgovor na ovu dinamiku, glavni investicioni sektor UBS-a prilagodio je svoju globalnu strategiju: “U tom kontekstu, nedavno smo prebacili američki dolar na nivo ‘najnepoželjniji’ u našoj globalnoj strategiji i pomjerili euro, britansku funtu i australijski dolar na ‘Najpoželjniji’.

Očekujemo da će svi oni ponovo zauzeti poziciju u odnosu na američki dolar u našem horizontu prognoze”, dodaje se u izvještaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

22 h

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

5 h

Podeli: