Svet 0

02.09.2024.

9:01

Preokret: Rusija pretekla SAD – po prvi put od 2022. godine

Zemlje Evropske unije uvezle su više prirodnog gasa iz Rusije nego iz Sjedinjenih Država tokom drugog kvartala, prvi put u skoro dve godine, pokazalo je novo istraživanje tržišta energije organizacije Bruegel.

Izvor: SEEbiz

Preokret: Rusija pretekla SAD – po prvi put od 2022. godine
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Evropska unija je od aprila do juna kupila više od 12,7 milijardi kubnih metara od Rusije i 12,3 milijarde od SAD – a u poređenju sa prvim kvartalom 2024. godine, isporuke iz Rusije su neznatno opale, dok su one iz SAD znatno pale, pokazalo je istraživanje koje je preneo SeeBiz.

Norveška je i dalje najveći snabdevač EU gasom sa 23,9 kubnih metara u drugom kvartalu.

Rusija je tu poziciju držala do sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine, nakon čega su mnoge zemlje EU smanjile ruski uvoz.

Prema statistici nemačke vlade, ta zemlja više ne kupuje gas od Rusije. Međutim, širom EU, Rusija se popela na drugo mesto na listi dobavljača, odmah ispred SAD. Zemlje odredišta nisu bile jasne iz podataka.

U nedeljnom izdanju nemačkog lista Welt, Norbert Retgen, stručnjak za spoljne poslove nemačke konzervativne opozicione stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), pozvao je na zabranu uvoza ruskog gasa širom EU.

"Evropljani podržavaju Ukrajinu sa milijardama i istovremeno uplaćuju milijarde u Putinov ratni sanduk – to nije ni odgovorno, ni racionalno, ni kredibilno“, rekao je Retgen.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

10 h

Podeli: