Svet 0

01.09.2024.

21:38

Tvorci poznatih dronova na vrhu liste poreskih obveznika u Turskoj

Tvorac turskih bespilotnih letelica Selcuk Bayraktar treću godinu uzastopno našao se na vrhu liste poreskih obveznika Turske.

Izvor: Klix.ba

Tvorci poznatih dronova na vrhu liste poreskih obveznika u Turskoj
Profimedia

Podeli:

Prema pisanju turskih medija, Bayraktar je iz godine u godinu povećavao iznos koji je izdvajan na porez, a navedeno je kako je 2023. godine 90 odsto prihoda kompanije Baykar dolazilo sa stranih tržišta.

"Kompanija je povećala svoj izvoz za 50 odsto na 1,8 milijardi dolara, u odnosu na 1,2 milijarde prethodne godine. Porast je gurnuo Baykar u prvih 10 turskih izvoznika u svim sektorima", piše Daily Sabah.

Naglasili su i kako je kompanija godinama sledila politiku koja ih je i dovela do dominacije.

"Od 2021. do 2023. godine Baykar je činio jednu trećinu turskog izvoza odbrane i avio-svemirske industrije. Od augusta ove godine, kompanija je potpisala ugovore s 34 zemlje za dron Bayraktar TB2, te 10 zemalja za borbene letelice Akinci", navodi se.

U objavi na platformi Iks, Haluk Bayraktar, Selcukov brat, poručio je da je kompanija artikulirala svoju filozofiju o oporezivanju. Opisuju je ne samo kao obavezu već jedan od najčasnijih načina služenja naciji.

"Ova sveta dužnost za nas je uvek bila veliki izvor ponosa i odgovornosti. Porez na dohodak koji smo platili 2023. godine realno je najveći u istoriji naše republike. Ovaj uspeh je plod 25-godišnjeg sna, upornosti i posvećenosti", naveo je.

Naglasio je da su njihova finansijska dostignuća vođena isključivo prihodima od izvoza drona TB2 i Akinci.

"Naši dronovi ne samo da su stigli u 34 zemlje već su i pokazali tursko inžinjersko umeće na globalnoj sceni. Nikada nismo uzimali zajmove, vladine grantove. Čak ni u izvozu bespilotnih letelica nije bilo državnih kredita ili subvencija", rekao je Haluk.

Navedeno je i kako je kompanija povećala svoju radnu snagu za 17 odsto u osam meseci. Od 4.200 zaposlenih u decembru 2023. godine, kompanija sada broji 4.900 zaposlenih.

"Otvorili smo i nova tržišta za našu industriju, ojačali odbrambeni sistem Turske", poručio je Haluk.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: