Svet 7

01.09.2024.

9:03

Energija bez ruskog gasa? Evo gde Fon der Lajenova vidi rešenje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima jasan stav kako rešiti problem energije bez ruskog gasa, i izjasnila se za nuklearnu energiju, ali takvo razmišljanje kod mnogih u Nemačkoj ne nailazi na dobar prijem.

Izvor: dpa

Energija bez ruskog gasa? Evo gde Fon der Lajenova vidi rešenje
EPA-EFE/Robert Ghement

Podeli:

Fon der Lajen je u kontekstu globalne situacije u energetici pozvala na razvoj nuklearne energije. "Moramo proizvoditi sopstvenu energiju", rekla je na jednoj konferenciji o bezbednosti u Pragu.

Za to je, prema njenim rečima, potrebno više energije iz obnovljivih izvora, više atomske energije i efikasnija proizvodnja, prenosi dpa.

Kao argument za takav zahtev, istakla je rusku agresiju na Ukrajinu.

"Zajedno sa ukrajinskim gradovima, sada su razoreni i temelji bezbednosti na koje smo računali", rekla je.

On je rekla da su decenijama mnogi objašnjavali da je ekonomsko umrežavanje pravi izvor bezbednosti i da je Evropa kupovala ruski gas.

"To je trebalo da garantuje da Rusija nikada više neće započeti novi rat na starom kontinentu", rekla je Fon der Lajenova, priznajući da je to bila "zabluda".

Političarka, koja je članica nemačke demohrišćanske CDU, u svom govoru nije rekla misli li da Nemačka, koja je samo prošle godine istupila iz nuklearne energije, sada treba da joj se vrati.

Bila je, inače, u tri vlade Angele Merkel, uključujući onu koja je 2011. odlučila da nemačka istupi iz nuklearne energije.

Nuklearnu energiju ima ili je razvija većina članica Evropske unije.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

10 h

Podeli: