Svet 2

31.08.2024.

21:50

Blokada: Španci razbesneli Mađare

Konzorcijum Ganc Mavag, koji je delimično u vlasništvu mađarske vlade, zapretio je španskoj vladi da će preduzeti pravne mere zbog odluke da blokira kupovinu španskog proizvođača vozova.

Izvor: Tanjug

Blokada: Španci razbesneli Mađare
Profimedia

Podeli:

Levičarska vlada premijera Pedra Sančeza blokirala je ovaj posao iz razloga “nacionalne bezbednosti”, odnosno potencijalnih mađarskih veza sa Rusijom, izvestili su ranije španski mediji, prenosi danas Politiko.

Ovaj do sada nezabeležen veto je najnoviji dokaz koliko su se odnosi Mađarske i ostalih članica EU pogoršali zbog optužbi da je vlada premijera Viktora Orbana proruska, navodi ovaj medij.

Potez Madrida izazvao je oštar odgovor mađarskog konzorcijuma koji je potvrdio da će povući svoju ponudu za kupovinu španskog proizvođača vozova kompanije Talgo, i istovremeno zapretio pravnim merama zbog španskog veta.

Konzorcijum, koji je 55 odsto u vlasništvu državne grupacije za proizvodnju vozova Magyar Vagon, uputio je pismo regulatornom telu za špansko tržište da je njihova ponuda za kupovinu Talga ispunjavala sve pravne zahteve i da zato nije bilo osnova da je Španija odbije.

Konzorcijum će se sada žaliti španskom Vrhovnom sudu i nadležnim telima EU, i ako njihova žalba bude uvažena, mogli bi da razmotre da ponove ponudu za Talgo.

Prema španskim medijima, veto Madrida na ovu kupovinu bio je motivisan navodnim vezama Moskve I konzorcijuma Ganc-Mavag pošto je Magyar Vagon bio ogranak ruskog proizvođača vozova Transmašholding i ima istorijske finansijske veze sa ruskom Eksim bankom, dok drugi deoničar, Investicioni fond mađarske vlade takođe ima prijateljske odnose sa Kremljom.

Portparol Evropske komisije rekao je da je prerogative zemalja EU da ograniče pojedinačne tržišne slobode, kao što je kretanje kapitala, ali da te mere moraju biti opravdane.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

7 h

Podeli: