Svet 6

30.08.2024.

20:04

Kraj: Zbogom ruskom gasu

Ukrajina će na kraju godine obustaviti slanje ruske nafte i gasa u Evropsku uniju preko svojih cevovoda jer tada ističe aktuelni ugovor i on neće biti obnovljen, rekao je savetnik ukrajinske vlade.

Izvor: Index

Kraj: Zbogom ruskom gasu
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Mihailo Podoljak, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je u intervjuu za Novini.Live da aktuelni ugovor ističe na kraju godine i premda ne može biti jednostrano raskinut, "nema sumnje da će prestati da vredi 1. januara 2025".

Kijev je spreman da transportuje gas iz srednjeazijskih zemalja ili Azerbejdžana u Evropu, ali ne iz Rusije kako bi se Moskvi uskratio taj izvor prihoda. Ugovor o tranzitu ruskog gasa u Europu preko Ukrajine između Gasproma i Naftogasa ističe 31. decembra, prenosi Indeks.

Uprkos sukoba Rusije i Ukrajine koji je počeo u februaru 2022, Ukrajinci su ispunjavali odredbe ugovora, delom na insistiranje evropskih suseda, pre svega Mađarske. Međutim, ukrajinski čelnici jasno su dali do znanja da ga neće produžiti. Sam Zelenski to je nedavno i ponovio.

Ukrajina objavila detalje

Ukrajina će nastaviti da ispunjava svoje obaveze koje se odnose na tranzit ruske nafte prema Evropi, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika.

Mihailo Podoljak rekao je da Ukrajina podržava nastojanja EU da diverzifikuje snabdevanje naftom i da neće raskidati ugovore koji vrede do 2029. "Ukrajina ispunjava i ispunjavaće ugovorne obaveze u celosti do predviđenog datuma isteka... jer je reč o našim bilateralnim odnosima s evropskim zemljama", rekao je Podoljak.

Tri zemlje dobijaju naftu preko Družbe

Mađarska, Češka i Slovačka su poslednje zemlje koje dobijaju rusku naftu preko naftovoda Družba. Severni deo naftovoda koji vodi u Nemačku uglavnom je ugašen zbog zapadnih sankcija na rusku naftu.

Prema ruskim medijima, kazahstanska podružnica italijanske energetske kompanije Eni počela je da šalje naftu iz Kaspijskog jezera preko tog naftovoda u avgustu. Premda taj kompromis omogućuje Rusiji da ostvaruje prihod od tranzita, ne dopušta joj da prodaje vlastitu naftu Evropi, svom najunosnijem tržištu.

Češka: To nam neće biti problem

Svaki potencijalni prekid snabdevanja naftom preko naftovoda Družba kroz Ukrajinu iz Rusije od 2025. godine neće više biti problem za Češku, rekao je izaslanik te zemlje za energetsku bezbednost Vaclav Bartuška.

Odgovarajući na pitanje Rojtersa o komentarima pomoćnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka da bi tokovi ruske nafte mogli da budu prekinuti od januara, Bartuška je rekao da je Ukrajina u prošlosti upozoravala na potencijalni zastoj.

"Nije prvi put, ovaj put možda misle ozbiljno - videćemo", poručio je Bartuška u tekstualnoj poruci. "Češkoj to nije problem", naveo je. 

Kako bi okončao delimičnu zavisnost od naftovoda Družba, češki državni operater naftovoda MERO ulaže u povećanje kapaciteta naftovoda TAL od Italije do Nemačke, koji se povezuje s naftovodom IKL, koji snabdeva Češku.

Povećani kapacitet od iduće godine bio bi dovoljan za ukupne potrebe dveju rafinerija u zemlji, u vlasništvu poljskog Orlena, i to do osam miliona tona sirove nafte godišnje. MERO je rekao da planira da dostigne nezavisnost zemlje od ruske nafte do početka 2025, ali očekuje se da će nadogradnja TAL-a trajati do lipnja 2025.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: