Svet 1

31.08.2024.

14:18

Nvidia izgubila 200 milijardi dolara u jednom danu

Tržišna vrednost kompanije Nvidia opala je za oko 200 milijardi dolara nakon što najnoviji izveštaj o njenoj zaradi nije ispunio visoka očekivanja Vol strita, uprkos tome što su prihodi više nego udvostručeni u prethodnom kvartalu.

Izvor: Biznis.rs

Nvidia izgubila 200 milijardi dolara u jednom danu
Hepha1st0s / Shutterstock.com

Podeli:

Akcije kompanije Nvidia oslabile su za više od šest procenata u četvrtak, nakon najnovijeg izveštaja o zaradi, ali su akcije kompanije Nvidia i dalje u porastu od oko 140 odsto od početka 2024. godine, piše Financial Times, a prenosi portal Biznis.

U svom poslednjem izveštaju u sredu, proizvođač čipova je predvideo prihod od 32,5 milijardi dolara u trećem kvartalu, plus ili minus dva odsto, što je samo malo iznad konsenzusa analitičara. Međutim, ta prognoza nije impresionirala investitore, koji su se navikli da Nvidia daleko premašuje prognoze Vol strita u protekle dve godine, otkako je lansiran ChatGPT.

Prihod kompanije za tri meseca do 28. jula iznosio je 30 milijardi dolara, što je povećanje od 122 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznad prognoza analitičara od 28,7 milijardi dolara.

Nvidia je u sredu pokušala da umiri investitore rekavši da će ostvariti "nekoliko milijardi dolara“ prihoda ove fiskalne godine od sledeće generacije svojih moćnih AI čipova, uprkos problemima u proizvodnji. Generalni direktor Džensen Huang rekao je da kašnjenja u proizvodnji sledeće generacije AI procesora neće omesti planove kompanije da svake godine proizvodi novu verziju svog vodećeg proizvoda.

Neki analitičari ocenjuju da su zarade ovog giganta u proizvodnji čipova postale jednako važne za finansijska tržišta SAD kao i odluke Federalnih rezervi o monetarnoj politici, zbog njegove pozicije kao "barometra“ za širu tehnološku industriju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

11 h

Podeli: