Svet 3

30.08.2024.

8:47

Nemci ipak odustaju?

Nemačke kompanije su u manjoj meri spremne da podignu cene svojih proizvoda i usluga, zaključak je najnovijeg izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: Tanjug

Nemci ipak odustaju?
Shutterstock/esfera

Podeli:

Indeks koji meri spremnost nemačkih firmi da podignu cene je pao sa julskih 17,6 poena na 16,3 poena, navodi se u izveštaju.

Građani Nemačke treba da očekuju više poskupljenja u sektoru ugostiteljstva i turizma, a svaki drugi nemački trgovac u maloprodaji prehrembenim proizvodima je u avgustu ramišljao o podizanju cena.

Čelnik odeljenja za prognoze u Institutu za ekonomska istraživanja Timo Volmeršojzer na osnovu rezultata zaključuje da će stopa inflacije u Nemačkoj ostati ispod dva odsto u narednim mesecima.

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u julu porasla sa junskih 2,2 odsto na 2,3 odsto, objavio je ovog meseca nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Cene hrane u Nemačkoj su u julu porasle za 1,3 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na junskih 1,1 odsto, dok je inflacija u sektoru usluga ostala stabilna na 3,9 odsto.

Kako se navodi, cene energije su pale za 1,7 odsto međugodišnje, usporivši u odnosu na junski pad od 2,1 odsto. Preliminarni podaci o avgustovskoj inflaciji u Nemačkoj će bti objavljeni danas u 14.00 časova.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

22 h

Podeli: