Svet 0

29.08.2024.

11:53

Inflacija u Španiji pada

Godišnja stopa inflacije u Španiji je, prema preliminarnim procenama, u avgustu pala s julskih 2,8 odsto na 2,2 odsto i najmanja je od juna 2023, objavljuje španski Nacionalni institut za statistiku.

Izvor: Tanjug

Inflacija u Španiji pada
shutterstock, Tero Vesalainen

Podeli:

Ovi podaci govore da je Španija pri kraju inflatorne krize, budući da je to drugi mesec zaredom u kojem indeks potrošačkih cena pada za po 0,6 odsto, prenosi list Pais.

Pad inflacije u avgustu je uglavnom posledica nižih cena energenata i hrane. Glavni ekonomista organizacije Oksford ekonomiks za Evropu Anhel Talavera navodi da je gorivo u Španiji u avgustu pojeftinilo za dva odsto u odnosu na jul, što je olakšalo letnja putovanja za milione tamošnjih domaćinstava.

Procenjuje se da su cene dizela u Španiji u avgustu pale za 8,6 odsto međugodišnje, a cene benzina za 7,1 odsto.

Godišnja stopa bazne inflacije u Španiji je u avgustu takođe pala, i to s julskih 2,8 odsto na 2,7 odsto.

Ministarstvo privrede Španije navodi da su ovi rezultati dokaz efikasnosti mera vlade te zemlje.

Veliki ekonomski rast Španije je kompatibilan s progresivnim smanjenjem inflacije i oporavkom kupovne moći domaćinstava, dodaje ministarstvo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: