Svet 0

29.08.2024.

10:04

"Ništa od Evrozone"

Bugarska neće ući u Evrozonu i postati punopravni član šengenskog prostora do 2026, navodi se u izveštaju analitičara britanskog Ekonomista.

Izvor: Tanjug

"Ništa od Evrozone"
EPA/ARNE DEDERT

Podeli:

Prema njihovoj avgustovskoj prognozi, glavni problem Bugarske je trenutno politička nestabilnost.

Bugarska bi tehnički gledano mogla da usvoji evro do 2025. ako zemlja bude imala stabilnu vladu i postigne stabinost cena, ali trenutni uslovi ukazuju na odlaganje.

Očekuje se da će trajna politička nestabilnost i nivoi inflacije koji premašuju one od standarda Evropske centralne banke ometati ovaj vremenski okvir, prenosi portal Novinite.

Prognoza naglašava da će bugarski program kapitalnih rashoda i dalje u velikoj meri zavisiti od finansiranja Evropske unije. Uprkos potencijalu za povećanje investicija, značajan sektor proizvodnje uglja u zemlji i potreba za programima socijalne zaštite za rudare mogu ometati napredak ka zelenoj tranziciji.

Očekuje se da će se poslovna klima u Bugarskoj postepeno poboljšavati, mada će zemlja verovatno i nadalje biti manje privlačna u poređenju sa drugim istočnoevropskim zemljama zbog političke nestabilnosti i nerazvijene infrastrukture.

Analitičari Ekonomista smatraju da će se godišnja stopa inflacije u Bugarskoj pasti sa 9,5 odsto u 2023. na 2,7 odsto do kraja ove godine, pre svega zbog sporijeg rasta cena energije i hrane koje čine značajan deo indeksa potrošačkih cena.

Bugarska inflacija će ipak i nadalje biti iznad proseka evrozone zbog kontinuiranih pritisaka iz sektora usluga, povećanja plata i promena PDV-a, zaključuje se u izveštaju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: