Svet 9

28.08.2024.

18:53

Oglasio se Kremlj: Evropljani upozoreni

Odluka Ukrajine da ne produži postojeći ugovor sa Gaspromom o isporuci ruskog gasa Evropljanima preko Ukrajine, koji važi do kraja godine, ozbiljno će našokoditi interesima evropskih potrošaća, saopšteno je danas u Rusiji.

Izvor: Beta

Oglasio se Kremlj: Evropljani upozoreni
EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bio izričit rekavši da niko neće produžiti sporazum sa Rusijom i da je to gotovo.

Uprkos sukobu koji se vodi, Rusija je preko ukrajinske teritorije Evropi u 2023. godini isporučila gas Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

"Takva odluka Ukrajine ozbiljno nanosi štetu interesima evropskih potrošača koji i dalje žele da kupuju ruski gas", rekao je portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov.

"Oni će jednostvno morati da plaćaju mnogo skuplje zbog čega će njihova industrija biti manje konkurentna", rekao je Peskov i podsetio da je Moskva počela pregovore sa Turskom da tamo formira gasni "hab".

Ugovor između ukrajinskih kompanija Naftogaz i GTSOU sa Gaspromom potpisan je krajem 2019. godine na period od pet godina do 31. decembra 2024.

Početkom jula Volodimir Zelenski je rekao da je njegova zemlja u pregovorima sa Azerbejdžanom, velikim proizvođačem prirodnog gasa da azerbejdžanskim gasom zameni ruski gas koji prelazi preko ukrajinske teritorije ka Evropi.

Ali Ukrajina nema zajedničku granicu s Azerbejdžanom i azerbejdžanski gas mora uvek da se dostavlja gasovodima preko Rusije.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je krajem jula rekao da su mu se obratilli EU i Kijev da "olakša" razgovore sa Moskvom i postigne sporazum koji bi odgovarao svim stranama.

Kao odgovor na rusko pokretanje ofanzive na Ukrajinu u febrauru 2022. godine Evropska unija je saopštila da hoće potpuno da prestane sa korišćenjem ruskog gasa do 2027. godine.

U očekivanju drastičnog smanjenja isporuka svog gasa Evropi Rusija se okrenula ka Kini.

Zelenski je to o gasu zvanično objavio u vreme kada je njegova vojska u ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk, od 6. avgusta. Kijev je saopoštio da je zauzeo grad Suđu, gde se nalazi važna gasna stanica, glavno mesto ulaska ruskog gasa prema mreži ukrajinskih gasovoda u pravcu Evrope.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: