Svet 3

28.08.2024.

15:08

Gotovo je: Zelenski rekao "ne"

Kijev neće produžiti ugovor sa Gaspromom.

Izvor: Biznis.rs

Gotovo je: Zelenski rekao "ne"
Profimedia

Podeli:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinska strana neće produžavati ugovor sa kompanijom Gasprom o tranzitu ruskog gasa u Evropu. Ugovor ističe krajem 2024. godine. Prema rečima Zelenskog, nakon isteka ugovora Ukrajina se nada da će doneti zajedničku odluku sa EU o tranzitu.

"Ugovor sa Rusijom niko neće produžavati, na to je stavljena tačka. Što se tiče tranzita gasa od drugih kompanija, ako potražnja nekih naših evropskih kolega bude postojala, mi ćemo sa EU razmotriti njihov zahtev", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi portal Biznis.

Ugovor o transportu gasa između Gasproma i Naftogasa važi od 2019. godine. Prema uslovima, Gasprom se obavezuje da transportuje gas kroz Ukrajinu u količini od 225 milijardi kubnih metara, 65 milijardi kubnih metara u 2020. godini i po 40 milijardi kubnih metara u naredne četiri godine.

Jedini tranzitni put za dostavu gasa u zemlje centralne Evrope, nakon havarije na gasovodima Severni tok 1 i 2 i obustave gasovoda Jamal—Evropa, ostao je preko gasovoda Sudža. Od 6. avgusta u tom području traju borbe između ruskih i ukrajinskih vojnika, ali se isporuke vrše bez prekida—u količini od 42,4 miliona kubnih metara dnevno.

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije, Aleksandar Novak, izjavio je prošlog meseca da je Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u centralnu i zapadnu Evropu, ali da buduće isporuke nakon 2024. godine zavise od odluke Ukrajine.

Nemački dnevni list Handelsblatt objavio je u junu, da bi alternativa postojećem ugovoru mogao biti dogovor između Gasproma i energetskog preduzeća EU, koje bi kupovalo gas na granici Rusije i Ukrajine i slalo ga u Evropu, plaćajući "operatoru gasnog transportnog sistema Ukrajine" za tranzit.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: