Svet 0

28.08.2024.

9:59

Preokret: Valuta najjača u odnosu na dolar od 2022.

Britanska funta dostigla je u utorak najviši nivo u odnosu na dolar od marta 2022. godine, dok se investitori pripremaju za to da će američke Federalne rezerve početi da snižavaju kamatne stope brže nego centralna banka Velike Britanije.

Izvor: Biznis.rs

Preokret: Valuta najjača u odnosu na dolar od 2022.
Shutterstock/Andrzej Rostek

Podeli:

Funta je ojačala za 0,4 odsto u odnosu na dolar, dostigavši 1,3237 dolara, dok su trgovci razmatrali različite stavove predsednika Feda Džeroma Pauela i guvernera Banke Engleske Endrjua Bejlija na samitu centralnih bankara u SAD krajem prošle nedelje, prenosi Financial Times.

Pauel je rekao da je "došlo vreme" za smanjenje kamatnih stopa u SAD, dok je Bejli zauzeo oprezniji stav, upozoravajući da je "prerano proglasiti pobedu nad inflacijom". Rast funte označava preokret za britansku valutu koja je 2022. godine pala na rekordno niske vrednosti nakon krize s mini-budžetom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trenutna razlika u kamatnim stopama između Velike Britanije i SAD iznosi 50 baznih poena (0,5 odsto) u korist SAD, ali se očekuje da će se smanjiti na najmanje 25 baznih poena u septembru, što podržava vrednost funte u odnosu na dolar. Tržišta očekuju smanjenje kamatnih stopa u SAD za ukupno 100 baznih poena ove godine.

Stratezi Bank of America očekuju da će funta nastaviti da jača i potencijalno dostigne 1,35 dolara do kraja godine, jer fundamentalni faktori i dalje podržavaju njen učinak u odnosu na glavne rivale.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: