Svet 14

28.08.2024.

13:06

Radnici sve više traže "sabbatical": Da li ste čuli za to?

Radnici sve više traže firme koje nude produženo, najčešće plaćeno, odsustvo s posla (sabbatical) da bi lakše savladali sindrom sagorevanja, stekli nova iskustva i uskladili posao i privatni život.

Izvor: Tanjug

Radnici sve više traže "sabbatical": Da li ste čuli za to?
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Više od polovine anketiranih menadžera, konkretno 53 odsto, reklo je da njihova organizacija nudi zaposlenima produženo odsustvo s posla, dok je odrično odgovorilo 29 odsto ispitanika, pokazalo je najnovije istraživanje britanskog instituta CMI.

Kako se navodi, 62 odsto menadžera koji rade u javnom ili humanitarnom sektoru kažu da nude produženo odsustvo s posla naspram samo 44 odsto onih u privatnom sektoru, prenosi Gardijan.

Produženo vreme odsustva s posla može da poveća zadovoljstvo zaposlenih i time pomogne da se oni zadrže u kompanijama, navodi se u izveštaju.

Ova vrsta odsustva s posla često može da traje nekoliko nedelja ili više od godinu dana i često znači putovanja po svetu, koja predstavljaju glavni cilj milenijalaca, ali i vreme za sticanje novih znanja i veština.

Zaposleni ne koriste ovaj period samo za pasivan odmor, već i za istraživanje različitih profesionalnih ciljeva i opcija, a firme su shvatile njihove potrebe i trude se da zadrže svoje kreativne i kvalitetne zaposlene koji su sagoreli od previše posla, prenose mediji.

Kompanija Majkrosoft nudi ovu vrstu produženog odsustva zaposlenima koji su u firmi duže od 10 godina u formi osam nedelja plaćenog odsustva, dok tehnološka kompanija Adobi radnicima koji su u firmi duže od pet godina nudi dodatne četiri nedelje odsustva, prenosi portal Fajnensbaz.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: