Svet 23

27.08.2024.

14:02

I Audi u kanalu?

Nažalost, gotovo da ne prođe dan bez loših vesti vezanih za auto-industriju. Nemački mediji pišu kako će u Audiju će biti otpušteno 1.500 radnika.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović

I Audi u kanalu?
Shutterstock/Eric Glenn

Podeli:

Tamni oblaci nadvili su se na dosad uspešnu proizvodnju automobila. Poznati proizvođač automobila Audi će otpustiti 1.500 radnika, prenosi Feniks magazin.

Situacija se sada pogoršava i u Audiju

Sve više proizvođača automobila žali se na trenutno stanje: sve manje kupaca odlučuje se za novo vozilo. A od ovog broja premali udeo kupaca se odlučuje za električni automobil.

Posebno su na mukama oni proizvođači automobila koji su poslednjih godina mnogo uložili u razvoj i proizvodnju električnih vozila. Mnogi proizvođači automobila stvorili su nove pogone posebno za proizvodnju električnih automobila.

No, čini se da se ova strategija sada pokazuje pogrešnom i pogoršava situaciju u Audiju.

Gotovo 1.500 radnika zabrinuto za budućnost

Sada je Audi morao da obavesti svoje radnike u Briselu o teškoj situaciji. U ovom gradu se nalazi fabrika električnih automobila u kojoj se proizvodi isključivo model Q8 e-tron.

Problem nije samo u tome što je vozilo starije, nego i u tome što je potražnja za njim daleko ispod očekivanja. Stalno pada broj novih narudžbina, zbog čega je fabrika u Briselu nerentabilna.

Zbog nedovoljnog broja dobavljača na licu mesta, nepostojanja presa i visokih troškova proizvodnje na lokaciji, uprava razmatra smanjenje broja radnika na ovoj lokaciji.

Budući da se fabrika nalazi između stambenog područja, auto-puta i železničkih šina, prenamena fabrikeje teško izvediva. Logistički troškovi su takođe značajni.

Nemački mediji pišu kako će od oktobra biti otpušteno 1.500 radnika, a od maja sledeće godine još 1.100.

No, ništa još nije konačno i traže se društveno prihvatljiva rešenja. Otpuštanja neće biti dok se ne obave potrebni razgovori i dogovori između poslodavca i radnika.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

23 h

Podeli: