Svet 1

27.08.2024.

13:07

Skok bitkoina stvorio čak 84.000 novih kripto milionera

Populacija kriptomilionera u svetu porasla je za 95 odsto tokom prošle godine kako su se fondovi kojima se trguje na berzi bitkoina i druga kripto imovina popeli, navodi se u novom izveštaju.

Izvor: SEEbiz

Skok bitkoina stvorio čak 84.000 novih kripto milionera
Shutterstock/Jester-Flim

Podeli:

Prema izveštaju "New World Wealth" i "Henley & Partners" sada 172.300 pojedinaca širom sveta drži više od milion dolara u kripto imovini, u odnosu na 88.200 prošle godine. Broj čistih bitkoin milionera više se nego udvostručio, na 85.400.

Sada ima 325 kripto centimilionera — onih sa 100 miliona dolara ili više u kripto holdingzima — i 28 kriptomilionera, prema izveštaju, prenosi Seebiz.

Porast odražava brzi rast bitkoin ETF-ova, koji sada imaju više od 50 milijardi dolara imovine od pokretanja u januaru i pokrenuli su talas institucionalnog učestvovanja, piše CNBC.

Cena bitkoina skočila je 45 odsto ove godine na oko 64.000. Kako je vrednost drugih novčića porasla, tržišna kapitalizacija kripto imovine porasla je na 2,3 milijarde dolara, prema Henley & Partners, u odnosu na 1,2 milijarde dolara prošlog leta.

Od šest novih kriptomilijardera stvorenih tokom prošle godine, njih pet može svoje novostečeno bogatstvo da pripiše bitkoinu, "naglašavajući njegovu dominantnu poziciju kada je reč o privlačenju dugoročnih ulagača koji kupuju velike udele", prema Endrjuu Amoilsu, vođi istraživanja za Novo svetsko bogatstvo.

Prema Forbsu, najbogatiji kripto milijarder — treću godinu zaredom — je Čangpeng Žao, osnivač i bivši izvršni direktor kripto menjačnice Bajnens, čija se vrednost procenjuje na 33 milijarde dolara. Žao se u novembru izjasnio krivim za američke optužbe za pranje novca i pristao da plati kaznu od 50 miliona dolara. Njegovo bogatstvo je u protekloj godini poraslo za više od 10,5 milijardi dolara.

Na drugom mestu je Brajan Armstrong, suosnivač Kojnbejsa, procenjuje se na 11 milijardi dolara, prema Forbsu. Slede Đankarlo Devazini, finansijski direktor Tethera, i Majkl Sejlor, suosnivač MicroStrategy, navodi se na listi.

Doduše, mnogo kripto imovine još uvek je ispod svojih najviših vrednosti iz 2021, a nedavni porast bitkoina u suštini označava trogodišnji povratni put do tih nivoa. Kripto imovina dosegla je tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara u novembru 2021.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

23 h

Podeli: