Svet 2

26.08.2024.

17:58

Temu ima brutalan rast prihoda

Kineski PDD Holdings, vlasnik popularne globalne online prodavnice Temu, objavio je da je u drugom tromesečju ostvario prihod od 97.06 milijardi juana, odnosno 12.21 milijardu evra ili čak 86 posto više nego lani.

Izvor: Index

Temu ima brutalan rast prihoda
QubixStudio / Shutterstock.com

Podeli:

Operativna dobit te kompanije u drugom tromesečju je iznosila 32.57 milijardi juana (4.1 milijarda evra) i porasla je za 156 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ovako impresivni poslovni rezultati ipak su razočarali investitore, koji su očekivali da će kompanija ostvariti prihod veći od 100 milijardi juana, pa su joj spustili cenu deonica za 14 posto. Na nešto niže prihode od očekivanih, pak, uticala je slabija lična potrošnja Kineza, s obzirom na to da je kompanijina platforma za online kupovinu unutar Kine, Pinduoduo, imala nešto slabije prodajne rezultate, prenosi Indeks. 

Kineski potrošači obuzdavaju svoju potrošnju zastrašeni krhkom ekonomijom, dugotrajnim slabostima u sektoru nekretnina i visokim stopama nezaposlenosti, a to šteti sektoru maloprodaje i e-trgovine u zemlji. I dok su niske cene Pinduodua i veliki popusti na sve, od prehrambenih namirnica do slušalica, privukli kineske kupce koji paze na troškove, kompanija je pod pojačanim pritiskom velikih rivala koji poboljšavaju prodajne ponude na svojim online platformama.

"U proteklom tromesečju naša stopa rasta prihoda usporila je na kvartalnom nivou. Gledajući u budućnost, rast prihoda neizbežno će naići na prepreke zbog pojačane konkurencije i spoljnih izazova. Uticaj će se odraziti i na profitabilnost kako nastavljamo odlučno da ulažemo", rekla je potpredsednica odeljenja za finansije PDD Holdingsa Đun Liu.

Kineski div internet trgovine Alibaba takođe je početkom meseca objavio prihode niže od očekivanih kao rezultat slabije domaće internet prodaje. Još jedna velika kineska online platforma, JD.com, ostvarila je rast kvartalnih prihoda od tek 1.2 posto.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

18 h

Podeli: