Svet 0

26.08.2024.

16:30

Kuvajt i Katar potpisali: Narednih 15 godina ide isporuka

Kuvajtska naftna korporacija (KPC) i energetska kompanija Katar enerdži su potpisali ugovor koji predviđa isporuku tri miliona tona katarskog tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje Kuvajtu u narednih 15 godina.

Izvor: Tanjug

Kuvajt i Katar potpisali: Narednih 15 godina ide isporuka
shutterstock/Visionsi

Podeli:

Ovaj novi sporazum "svedoči o snazi bilateralnih odnosa" i ima za cilj "da zadovolji potrebe zemlje za čistom energijom, posebno za proizvodnjom električne energije", rekao je izvršni direktor KPC-a, šeik Navaf Saud al-Naser al-Sabah, tokom ceremonije potpisivanja u Kuvajtu.

Od sredine juna je Kuvajt uveo mere štednje struje u nekoliko stambenih i industrijskih oblasti kako bi se izborio sa povećanjem potrošnje električne energije tokom letnjih vrućina.

"Ovo dugoročno partnerstvo je suštinski element za podršku ciljevima održivosti Kuvajta, posebno u oblasti proizvodnje električne energije", izjavio je katarski ministar energetike i energetike Sad al-Kabi. Katar zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom spada među najveće proizvođače tečnog prirodnog gasa u svetu, prenosi Figaro.

U februaru je vlada u Kataru saopštila da želi da poveća svoj proizvodni kapacitet na 142 miliona tona gasa godišnje do 2030. godine.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

18 h

Podeli: