Svet 0

26.08.2024.

21:52

U Nemačkoj kritično: "Privreda sve više zapada u krizu"

Nemačka privreda sve više zapada u krizu, a poslovno raspoloženje je u padu četvrti mesec zaredom, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: Tanjug

U Nemačkoj kritično: "Privreda sve više zapada u krizu"
Shutterstock/Bartolomiej Pietrzyk

Podeli:

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u avgustu pao sa julskih 87 poena na 86,6 poena, navodi se u saopštenju.

Tržišta su očekivala da će vrednost ovog indeksa pasti još niže i to na 86 poena.

Nemačke kompanije su uglavnom bile manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom razvoja biznisa u narednih šest meseci je sve više izražen.

Vrednost podindeksa kojim kompanije ocenjuju trenutne uslove je pao sa julskih 87,1 na 86,5 poena, kao i podindeks očekivanja od budućnosti, sa 87 na 86,8 poena.

"Nemačka privreda sve više zapada u krizu", prokomentarisao je rezultate predsednik IFO Klemens Fust.

Poslovno raspoloženje je značajno palo u sektoru proizvodnje, ali u sektoru usluga.

Nasuprot tome, biznis raspoloženje u nemačkoj trgovini je blago poraslo, dok se u građevinarstvu nije promenilo u odnosu na jul.

Problemi nemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cene energije, a posebno brine to što nemački proizvođači automobila i mašina gube dah u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je prošlog meseca glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

21 h

Podeli: