Svet 0

27.08.2024.

20:22

Poljska kreće da gradi nuklearne elektrane: Vrednost 1,2 milijarde dolara

Poljska vlada planira da izdvoji 4,6 milijardi zlota (1,2 milijarde američkih dolara) u budžetu za 2025. za pripremenje gradnje prve nuklearne elektrane u zemlji.

Izvor: Biznis.rs

Poljska kreće da gradi nuklearne elektrane: Vrednost 1,2 milijarde dolara
Shutterstock/Valerie Quemener

Podeli:

Poljskoj su potrebna i obnovljiva energija i nuklearna proizvodnja da bi smanjila cenu električne energije, a pre svega da bi zadovoljila tražnju, rekao je ministar finansija Andžej Domanski u Olštinu, na severoistoku Poljske, prenosi Bloomberg.

On je izneo početne izdatke za verovatno najveću investiciju u zemlji dogodine, danima pre sastanka vlade na kojoj će se odobriti nacrt budžeta za sledeću godinu, prenosi portal Biznis.

Ranije ovog meseca, vlada je pretpostavila da će morati da obezbedi oko 60 milijardi zlota za pomenuti projekat u periodu 2025-2030, pre nego što dobije dalje finansiranje od Sjedinjenih Američkih Država, koje će snabdeti potrebni  tehnologiju.

Planirano pokretanje nuklearne elektrane na obali Baltičkog mora očekuje se za oko 10 godina.  

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: