Svet 8

25.08.2024.

20:10

Globalna automobilska industrija slabi: Profiti auto divova padaju

Globalna automobilska industrija slabi, a nemački proizvođači automobila beleže nastavak pada zarade tokom prve polovine godine, prema studiji revizorske i konsultantske kompanije EY objavljenoj u petak.

Izvor: SEEbiz

Globalna automobilska industrija slabi: Profiti auto divova padaju
Shutterstock/Jean Andrian

Podeli:

Nemački automobilski giganti Volkswagen, BMW i Mercedes-Benz zajedno su zaradili 25,9 milijardi evra operativne dobiti (EBIT) od januara  do juna, što predstavlja pad od 18 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

EY je za analizu procenio finansijske brojke 16 najvećih svetskih proizvođača automobila.

Iako je prodaja svih grupa porasla za 3,7% na više od jedne milijarde evra u prvoj polovini godine, zarada pre kamata i poreza (EBIT) bila je 7,8% niža nego prethodne godine na 80,4 milijarde evra, prenosi Seebiz.

S druge strane, posebno su uspešni bili proizvođači automobila iz Japana, s povećanjem dobiti od oko 37,1% i rastom prodaje od 14,2%.

To je bilo zbog stalne depresijacije jena, što japanske proizvode čini jeftinijima u inostranstvu i dovodi do rasta kursa.

Konstantin Gal, promatrač tržišta u EY-u, rekao je da je rast dobiti japanskih proizvođača zbog uticaja kursa prikrio izazovniju situaciju s dobiti u automobilskoj industriji.

Gal je predvidio da će se proizvođači suočiti sa sve većim pritiskom na profit zbog velikih ulaganja u elektromobilnost, problema s isporukom komponenti, problematičnih promena modela i kampanja sniženja, što će rezultirati široko rasprostranjenim merama smanjenja troškova.

Usred ograničenog uticaja na regulatorne uslove, Gal je istakao važnost optimizacije unutrašnjih struktura, smanjenja troškova i strateškog ulaganja u oblasti koje ističu suštinu brenda i vrednost ponude proizvođača.

U prvoj polovini godine profitabilnost proizvođača bila je pod pritiskom. Prosečna EBIT marža, koja predstavlja operativnu dobit kao postotak prihoda, smanjila se za jedan postotni bod na 8,0%.

Južnokorejski proizvođač automobila Kia pojavio se kao najprofitabilniji proizvođač automobila, s maržom od 13,1%. Slede Mercedes (10,9%) i BMW (10,8%), kojima su marže pale u odnosu na prethodnu godinu.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla takođe je doživeo značajan pad svoje marže, koja je pala s 10,5% na 5,9%.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

13 h

Podeli: