Svet 0

25.08.2024.

8:31

Sukob se zakuvava: Sijarto izneo ozbiljnu optužbu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da odluka Evropske komisije da ne posreduje u sporu oko ukrajinske blokade isporuka ruske nafte preko Ukrajine u Mađarsku sugeriše da Brisel stoji iza te blokade.

Izvor: Tanjug

Sukob se zakuvava: Sijarto izneo ozbiljnu optužbu
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Mađarska i susedna Slovačka protestuju otkako je u junu Ukrajina stavila ruskog proizvođača nafte Lukoil na svoju listu sankcija čime je zaustavila protok nafte te ruske kompanije prema rafinerijama u Slovačkoj i Mađarskoj, prenosi Rojters.

Ova izjava šefa mađarske diplomatije koju nije potkrepio dokazima, stigla je dan nakon što je Evropska komisija (EK) odbila zahtev Mađarske i Slovačke da posreduje na relaciji Budimpešta - Bratislava - Kijev u vezi sa ukrajinskim sankcijama.

"Činjenica da je Evropska komisija izjavila da nije spremna da pomogne u obezbeđivanju energetske snabdevenosti Mađarske i Slovačke sugeriše da je naređenje poslato u Kijev iz Brisela kako bi se izazvali problemi i poteškoće u energetskoj snabdevenosti Mađarske i Slovačke", rekao je Sijarto na današnjem okupljanju konzervativaca.

Portparol Evropske komisije odbio je da komentariše Sijartove optužbe, a EK, koja pruža podršku Ukrajini od početka sukoba sa Rusijom 2022. godine, više puta je pozvala zemlje EU da okončaju energetsku zavisnost od Moskve, dok je EU uvela sankcije na većinu uvoza ruske nafte.

Portparol Evropske komisije izjavio je u petak da nema naznaka da su ukrajinske sankcije ugrozile evropske energetske zalihe, s obzirom na to da ruska nafta i dalje teče kroz odvojeni naftovod Družba, koji takođe povezuje Rusiju sa Slovačkom i Mađarskom preko Ukrajine.

Pročitajte više:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

11 h

Podeli: