Svet 2

24.08.2024.

17:15

Kina odustaje od uglja?

Kina, najveći svetski graditelj termoelektrana na ugalj, smanjila je broj dozvola za nova postrojenja za skoro 80 odsto u prvoj polovini 2024, navodi se u izveštaju ekološke organizacije Grinpis za istočnu Aziju.

Izvor: Tanjug

Kina odustaje od uglja?
Shutterstock/Adam J

Podeli:

Izveštaj je takođe pokazao da su u prvih šest meseci ove godine kineski kapaciteti vetra i solarne energije zajedno dostigli 11,8 teravata (TW) i prvi put prevazišli kineske kapacitete na ugalj koji su iznosili 11,7 TW.

Peking je u istom periodu pustio u promet 14 elektrana na ugalj sa ukupno 10,3 gigavata kapaciteta, što je za 79,3 odsto manje u odnosu na isti period lane, prenosi Rojters.

Direktorka projekta Grinpisa za istočnu Aziju Gao Juhe za sada ne može da potvrdi da se radi o energetskoj prekretnici za Kinu i ceo svet.

"Da li kineske provincije usporavaju odobravanje elektrana na ugalj zato što su već odobrile dovoljno takvih projekata u petogodišnjem periodu? Ili su u pitanju poslednji dani za energiju iz uglja? To može da pokaže samo vreme", navela je Gao Juhe.

Analitičari Centra za istraživanje energetike i čistog vazhuha iz Helsinkija smatraju da su kineske emisije ugljen-dioksida možda dostigle vrhunac u 2023, pošto je zabeleženo da su one u drugom kvartalu 2024. pale za jedan odsto međugodišnje.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: