Svet 0

24.08.2024.

19:51

"Ove brojke su pravi haos"

Recesija u nemačkom proizvodnom sektoru se produbila u avgustu, a oporavak nije na vidiku, zaključak je izveštaja agencije Markit ekonomiks.

Izvor: Tanjug

"Ove brojke su pravi haos"
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u Nemačkoj je, prema prvoj preliminarnoj proceni, u avgustu pao sa julskih 49,1 poena na 48,5 poena i sada je najniži za pet meseci.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u avgustu pao sa julskih 52,5 poena na 51,4 poena, a PMI u nemačkom sektoru proizvodnje neznatno porastao sa 42,5 na 42,9 poena.

"Ove brojke su pravi haos", prokomenarisao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, broj novih porudžbine se znatno smanjio u odnosu na prošli mesec, uglavnom zbog pada inostrane potražnje, a to signalizira da nevolje tek dolaze.

On je dodao da se problemi sada prelivaju i na inače stabilan sektor usluga u Nemačkoj koji je pogođen usporavanjem rasta.

Evropska centralna banka (ECB) bi mogla da malo popravi raspoloženje smanjenjem kamatnih stopa, ali je jasno da će ono ostati uglavnom loše i da oporavak nije na vidiku, dodaje Sajrus de la Rubia.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: