Svet 0

23.08.2024.

18:14

Ukrajina ponovo nastavlja izvoz struje

Ukrajina bi zahvaljujući blagom i sunčanom vremenu mogla imati višak struje i planira da nastavi izvoz od 25. avgusta, saopštio je danas nacionalni operater energetske mreže Ukrenergo.

Izvor: Index.hr

Ukrajina ponovo nastavlja izvoz struje
Profimedia

Podeli:

"Izvoz će se odvijati samo u periodima viškova, tokom aktivnog rada solarnih elektrana. U periodima maksimalne potrošnje, kada nema dovoljno kapaciteta u energetskom sistemu, Ukrajina neće izvoziti struju", navedeno je u saopštenju Ukrenerga.

Ukrajina planira da izvozi struju u Moldaviju, Rumuniju i Mađarsku, saopštio je operater.

Kako je ranije javila ukrajinska novinska agencija, Ukrajina ne izvozi struju od 12. maja.

"Juče je vrućina u Ukrajini počela da jenjava, a u petak ujutro potrošnja je značajno smanjena. Osim toga, završena je planirana popravka jedne od nuklearnih elektrana", navodi se u objavi operatera.

Dodali su da energetski sistem mora da funkcioniše uravnoteženo da bi se izbegle havarije i da se to može učiniti ograničavanjem rada solarnih elektrana, što je ekonomski nepraktično, ili uspostavljanjem izvoza električne energije tokom dana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: