Svet 0

23.08.2024.

21:29

Olimpijske igre poboljšale ekonomsku aktivnost u evrozoni

Ekonomska aktivnost u evrozoni poboljšana je u avgustu na tromesečni maksimum.

Izvor: Tanjug

Olimpijske igre poboljšale ekonomsku aktivnost u evrozoni
Shutterstock/lazyllama

Podeli:

Poboljšanje je rezultat nedavno završenih Letnjih olimpijskih igara u Parizu, iako i dalje postoji zabrinutost zbog novih narudžbina i ekonomskog raspoloženja, prema istraživanju analitičarske firme S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).

Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je sa 50,2 poena u julu na 51,2 poena, dostigavši najviši nivo u tri meseca u avgustu. Vrednost PMI iznad 50 poena ukazuje na povećanje aktivnosti, a ispod 50 na pad.

Glavni ekonomista HCOB-a Sajrus de la Rubia rekao je da je na prvi pogled poboljšanje ekonomske aktivnosti u avgustu izgledalo kao prijatno iznenađenje, ali je pažljiviji pogled na brojke pokazao da su osnove nesigurnije nego što su izgledale, prenela je francuska novinska agencija AFP.

De la Rubija pripisuje poboljšanje aktivnosti uglavnom jačanju uslužnih industrija u Francuskoj, "što je verovatno povezano sa groznicom oko Olimpijskih igara".

"Male su šanse da će se ovaj zamah preneti u narednim mesecima", upozorio je on.

Ekonomska aktivnost u Francuskoj, domaćinu Igara, dostigla je najviši nivo u 17 meseci u avgustu sa PMI od 52,7 poena, 3,6 poena više u odnosu na jul. S druge strane, PMI u Nemačkoj je pao na petomesečni minimum nakon pada sa 49,1 poena u julu na 48,5 poena u avgustu.

Dok je uslužni sektor ojačao u evrozoni, proizvodna aktivnost nastavlja da slabi. Indeks PMI u proizvodnji dostigao je osmomesečni minimum od 45,6 poena, nakon što je u julu dostigao 45,8 poena.

Nove porudžbine u prerađivačkoj industriji zabeležile su najveći pad od kraja prošle godine. De la Rubija veruje da će, kada stimulacija sa Olimpijade prestane, biti samo pitanje vremena kada će problemi u industriji početi da opterećuju i uslužne industrije.

Prema ovoj prognozi, poverenje u budući obim proizvodnje je na najnižoj tački ove godine, uključujući Nemačku i Francusku, navodi AFP.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: