Svet 24

21.08.2024.

19:40

I opet – pad: Da li je sve uzalud?

Ekonomske aktivnosti Argentine verovatno su opale u junu u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, navode danas analitičari.

Izvor: Tanjug

I opet – pad: Da li je sve uzalud?
EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Podeli:

Druga najveća južnoamerička ekonomija ponovo je u minusu, nakon rasta prethodnog meseca usled oštrih mera štednje i smanjenja troškova, koje je podsticao desničarski predsednik Havijer Milej, preneo je Rojters.

Srednja prognoza 16 argentinskih analitičara predviđa smanjenje ekonomske aktivnosti od 1,9 odsto na godišnjem nivou u šestom mesecu ove godine, što je nazadovanje u odnosu na majski rast od 2,3 odsto.

Predsednikova agenda za smanjenje troškova dovela je do nastanka retkih fiskalnih viškova i omogućila centralnoj banci da obnovi rezerve, ali je privreda stradala, uz nagli pad potrošnje, izgradnje i proizvodnje.

"Ekonomija velikih gradova povezana sa potrošnjom i industrijskim i građevinskim sektorom, nastavlja snažan trend pada, ali se s druge strane poljoprivreda oporavlja u odnosu na pre godinu dana, a sektor nafte i gasa raste zbog povećanja proizvodnje škriljaca", rekao je ekonomista Pablo Besmedrisnik.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Volkswagen ukida garanciju

Kompanija Volkswagen danas je obavestila sindikat IG Metal da u šest nemačkih fabrika ukida niz ugovora sa zaposlenima, uključujući i sporazum o garantovanju radniih mesta do 2029. godine, saopštio je sindikat.

17:26

10.9.2024.

1 d

Podeli: