Svet 5

21.08.2024.

16:47

"Kad su nam pokazali srednji prst..."

Čelnik ruske kompanije Rostec Sergej Čemezov zahvalio je kineskim proizvođačima automobila što su popunili prazninu nastalu odlaskom zapadnjačkih automobilskih brendova.

Izvor: Index

"Kad su nam pokazali srednji prst..."
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Rekao je i da bi država mogla da razmotri uvođenje zaštitnih mera na uvoz sastavljenih automobila.

Rostec je daleko najmoćniji ruski igrač u industriji oružja i automobila, a takođe i s udelom u najvećem ruskom proizvođaču kamiona Kamazu, takođe je bio kontrolni deoničar najvećeg proizvođača automobila Avtovaza, kojim je pre upravljao francuski Renault, prenosi Indeks. 

Zapadnjački proizvođači automobila napustili su rusko tržište nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini te su time prepustili kineskim proizvođačima automobila veliki deo ruskog tržišta.

"Nakon odlaska zapadnjačkih brendova došlo je do nestašice automobila na tržištu i to je trebalo nekako pokriti. Zato treba zahvaliti Kinezima. Kad su Nemci, Japanci i Korejci pokazivali Rusima 'srednji prst', kineska autoindustrija nas je podržala", rekao je Čemezov, dodavši da će država naći rešenje.

"Rast broja kineskih brendova automobila zaista privlači pažnju. Danas nema nestašice automobila na tržištu. Uveren sam da će država naći rešenje. Uvoz sastavljenih automobila može se regulisati zaštitnim merama", kazao je Čemezov. Međutim, on smatra da bi projekti stranih proizvođača automobila s visokim nivoom proizvodnje u Rusiji trebalo da dobiju potporu države.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Povlače čak dva proizvoda: "Ne jedite ih"

U Hrvatskoj su iz prodaje povučeni spanać marke "Natur Pur", zbog utvrđene bakterije salmonela, kao i dimljene roštiljske kobasice "Bebrinka", zbog identifikovanog i neobeleženog alergena soje, saopštio je danas hrvatski Državni inspektorat.

21:17

23.10.2024.

1 d

Podeli: