Svet 1

21.08.2024.

20:24

Evropa se još nije oslobodila

Analitičari za energetiku Jelica Putniković i Miodrag Kapor očekuju da će uprkos gepolitičkoj situaciji biti obnovljen ugovor za nastavak isporuka ruskog gasa preko Ukrajine, jer se Evropa još nije oslobodila od gasa iz Rusije.

Izvor: Tanjug

Evropa se još nije oslobodila
Shutterstock/Krasowit

Podeli:

Napominju da EU, ipak, traži i druge načine za obezbeđivanje gasa, pre svega, iz Azerbejdžana kako bi zamenila veći deo izvoza ruskog gasa u Evropu.

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković rekla je za Tanjug da se ne isplati, ni samim Ukrajincima, ali ni Rusima, da taj tranzit bude prekinut.

Ona je dodala da ako Brisel bude tražio od Ukrajine, a to je da obnovi neke nove ugovore, jer ove godine ističe ugovor za tranzit ruskog gasa do Slovačke, Mađarske i Austrije, da će se to i dogoditi, jer se Evropa nije oslobodila ruskog gasa.

Ona je dodala da EU vidi u Azerbejdžanu energetskog partnera, ali da te količine nisu dovoljne da se u potpunosti zameni ruski gas.  

Komentarišući na koji način evropske zemlje mogu da dođu do gasa, Putnikovićeva je istakla da Mađarska može da poveća protok gasa preko Turskog toka.

"Oni koriste ovu spoljnopolitičku situaciju jer su dobili bolju cenu u pregovaranju. Mađarska pokušava da dobije i na druge načine količine gasa, pored Rusije i Azerbejdžana i preko Alžira", rekla je ona.

Dodala je da se naravno ide na korišćenje zelene energije, solarne i vetro parkova.

"Međutim ono što svakom energetskom sistemu treba jeste neka bazna proizvodnja struje. Srbija je odustala od uglja, 2050. godine se više neće koristiti. Nuklearna elektrana, da li ćemo  je graditi, treba i vremena za to. Ako se i danas donese odluka ona ne može da bude izgrađena do 2040. godine. Gasne elektrane su nešto što će taj period prebroditi, to jest prevazići, ali se mora ići postepeno", objašnjava ona.

Rekla je da građani i privreda idu na to da obezbede za sebe što jeftinju struju i osvrnula se na to što država Srbija pomaže onima koji žele da budu racionalni u korišćenju energije i koriste obnovljive izvore energije.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor rekao je za Tanjug da Slovačka, Mađarska i Austrija zavise od ruskog gasa i da je interesantno da svoju zavisnost nisu smanjivale od početka rata.

On je istakao da je Srbija u istoj toj situaciji i da ne pokušava da smanji zavisnost od prirodnog gasa.

"Srbija ne može da se pretvara da se ništa ne dešava između Rusije i Ukrajine. Vlast radi ono što mora, pa tako isto i za gas. Srbija ima jedinstvenu priliku, ali i Zapadni Balkan da napravi skok tranzicije od korišćenja uglja do zelene energije i obnovljivih izvora energije. Zapadni Balkan ima malu ekonomiju i potrošnju energije po glavi stanovnika, pa tako da tu nisu u pitanju ogromni tehnološki problemi, koji se ne mogu prevazići, kako bi se koristile neke druge energije", objašnjava Kapor.

Komentarišući da li će se obnoviti ugovor za ruski gas, on je rekao da je to teško predvideti i da sve zavise od geopolitčke situacije, ali da postoji mogućnost.

Istakao je da, ipak, treba pronaći nove izvore energije, jer i da se završi rat za dve, tri godine to ne znači da će situacija biti stabilna.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Volkswagen ukida garanciju

Kompanija Volkswagen danas je obavestila sindikat IG Metal da u šest nemačkih fabrika ukida niz ugovora sa zaposlenima, uključujući i sporazum o garantovanju radniih mesta do 2029. godine, saopštio je sindikat.

17:26

10.9.2024.

1 d

Podeli: