Svet 0

21.08.2024.

13:51

Centralna banka Turske zadržala referentnu kamatnu stopu na 50 odsto

Centralna banka Turske (TCMB) odlučila je danas da peti put zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu na 50 odsto.

Izvor: Tanjug

Centralna banka Turske zadržala referentnu kamatnu stopu na 50 odsto
Shutterstock/thehakanarslan

Podeli:

Ova odluka je u skladu sa očekivanjima Blumbergovih eksperata.

"Indikatori za treći kvartal ukazuju da domaća tražnja i nadalje usporava i da se njen inflatorni uticaj smanjuje. Dok se robna inflacija smanjuje, smatra se da će smanjenje inflacije u sektoru usluga biti odloženo", navodi se u saopštenju Komitet za monetarnu politiku banke.

Centralna banka Turske je takođe upozorila na geopolitičke rizike koji mogu da pogoršaju razvoj inflacije.

"Čvrsta monetarna politika će se održati sve dok se ne postigne značajan i trajan pad osnovnog trenda mesečne inflacije i dok se inflatorna očekivanja ne približe predviđenom opsegu prognoze", dodaje Komitet.

Kako se navodi, monetarna politika Centralne banke Turske biti ponovo pooštrena ako dođe do značajnog rasta inflacije u zemlji.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u julu pala sa junskih 71,6 odsto na 61,78 odsto, ali na mesečnom nivou je porasla za 3,23 odsto u odnosu na jun, objavio je nedavno Turski institut za statistiku (Turkstat).

Turski zvaničnici žele kontinuirani pad inflacije pre nego što počnu da razgovaraju o bilo kakvom smanjenju kamatnih stopa, navodi agencija.

Inflatorna očekivanja kompanija i domaćinstava u Turskoj su i dalje visoka i utiču na cene i tražnju. Očekuje se da će potražnja značajnije pasti tek u drugoj polovini ove godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Volkswagen ukida garanciju

Kompanija Volkswagen danas je obavestila sindikat IG Metal da u šest nemačkih fabrika ukida niz ugovora sa zaposlenima, uključujući i sporazum o garantovanju radniih mesta do 2029. godine, saopštio je sindikat.

17:26

10.9.2024.

1 d

Podeli: