Svet 0

20.08.2024.

18:11

Novčić od jedne funte s likom kralja Čarlsa III ulazi u opticaj VIDEO

Prve kovanice od jedne funte s likom britanskog kralja Čarlsa III ušle su u optjecaj kao dio kolekcije inspirirane životinjama i biljkama.

Izvor: Index

Novčić od jedne funte s likom kralja Čarlsa III ulazi u opticaj VIDEO
EPA-EFE/ANDY RAIN

Podeli:

Najnoviji dizajn, koji prikazuje dve pčele, izdat je poštanskim kancelarijama i bankama, a gotovo tri miliona kovanica stići će ove nedelje u džepove ljudi i kase širom zemlje.

Sve vrste uključene u dizajne, koje nadzire kralj, u aktivnim su programima očuvanja i prikazuju floru i faunu iz različitih delova Ujedinjenog Kraljevstva.

Na jednoj strani kovanice od jedne funte je par britanskih pčela u čast kraljeve strasti za očuvanjem prirode, a na drugoj Čarlsov lik, prenosi Indeks.

Rebeka Morgan, direktorka odseka za kovanice u Kraljevskoj kovnici, rekla je: "Kraljevska kovnica je napravila kovanice svakog od britanskih monarha od Alfreda Velikog i čast je otkriti da je kovanica od jedne funte kralja Čarlsa III sada u opticaju. Znamo da će među kolekcionarima i publikom biti uzbuđenje da dobiju ovaj poseban deo istorije. Nadamo se da će dizajni svih denominacija podstaći važne razgovore o očuvanju ovih važnih vrsta".

Ukupno 2.975 miliona kovanica od jedne funte izdaje se bankama i poštanskim kancelarijama, a cirkuliraće s onima koje prikazuju lik pokojne kraljice Elizabete II, koje će se s vremenom menjati kada se oštete ili istroše.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

19 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

22 h

Podeli: