Svet 0

21.08.2024.

7:52

Kina u Turskoj pravi fabriku litijumskih baterija

Kineska kompanija Ganfeng Lithium saopštila je da je sa vodećim turskim proizvođačem klasičnih baterija potpisala ugovor o ulaganju 500 miliona dolara u zajednički pogon za proizvodnju litijumskih baterija za električne automobile.

Izvor: Beta

Kina u Turskoj pravi fabriku litijumskih baterija
Shutterstock/Fishman64

Podeli:

Jiangxi Ganfeng Battery Technology kao podružnica Ganfeng Lithiuma i turski proizvođač baterija Yigit Aku izgradiće u turskoj proizvodnu liniju koja će imati godišnji kapacitet ekvavalenta oko pet gigavat-sati energije, piše agencija Rojters.

Kineski portal CnEVpost, specijalizovan za vesti o električnim vozilima, piše da je dogovorena saradnja u Turskoj, ali i globalna, a da će kineski partner u zajednički posao uložiti 500 miliona dolara. Pored proizvodne linije za baterije, projekat obuhvata i njihovo pakovanje u Turskoj.

Yigit Aku, kompanija osnovana 1976. u Ankari, ima četiri fabrike za proizvodnju i dva centra za istraživanje i razvoj. Najveći je proizvođač, izvoznik i recikler baterija u Turskoj, i sarađuje sa više od 500 partnera u više od 100 zemalja, saopštio je Ganfeng.    

Ugovoreni joint venture obuhvata otvaranje novih naučnih i razvojnih centara sa fokusom na nove tehnologije, razmenu intelektualne svojine u oblasti naprednih tehnologija litijumskih baterija.

Reč je, kako se navodi, i o baterijama za električna vozila sa čvrstim (ASSB), umesto tečnog elektrolita, baterijama velike snage za teška vozila i baterijama za pomorski saobraćaj i aeronatiku.

Ganfeng je, piše portal, jedan od najvećih kineskih proizvođača različitih proizvoda od litijuma, koji se koriste za električne automobile, u farmaceutskoj industriji i aeronautici.

Proizvodi i prvu generaciju hibridnih baterija koje su kombinacija baterija sa čvrstim elektrolitom (ASSB) i tradicionalnih litijumsko-jonskih baterija (LIB). ASSB baterije se smatraju snažnijim i bezbednijim.

Sama Turska, prema dosadašnjim istraživanjima, ne raspolaže velikim rezervama litijuma, ali Kina ima solidne domaće rezerve, od toga ogroman deo na Tibetanskoj visoravni. Međutim, Kina je veliki uvoznik litijuma, uglavnom iz Australije, Čilea i Argentine i najveći je prerađivač tog metala u svetu i najveći proizvođač litijumskih baterija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

6 h

Podeli: