Svet 0

19.08.2024.

15:48

Porše postaje suvlasnik Varte

Nemački proizvođač baterija Varta tokom vikenda je postigao sporazum o restrukturiranju sa svojim poveriocima.

Izvor: Index

Porše postaje suvlasnik Varte
Promo/Porsche centar Beograd

Podeli:

Pritom u njegovu vlasničku strukturu ulazi proizvođač sportskih automobila Porsche u nastojanju da se spasi njegovo posrnulo poslovanje.

Sporazumom postignutim nakon dana intenzivnih pregovora, dug Varte biće smanjen s 485 na 200 miliona evra, izvestila je Varta, prenosi Indeks.

Taj proizvođač baterija za svetsko automobilsko, industrijsko i potrošačko tržište radio je na dogovoru između svojeg glavnog deoničara Mihaela Tojnera, poverioca, i Porschea, kako bi smanjio zaduženost i osigurao svež kapital.

Prema ugovoru će Tojner i Porše biti novi vlasnici Varte i zajedno osigurati dokapitalizaciju od 60 miliona evra. Dodatnih 60 miliona evra doći će od poverilaca kao nadređeni osigurani zajmovi, objavila je kompanija, dodajući da bi se treći investitor mogao kasnije uključiti.

"U poodmaklim smo razgovorima s drugim ulagačima koji bi nam se želeli pridružiti", rekao je izvršni direktor Varte Mihael Osterman.

Porše će osigurati pristup baterijama

Pomažući spašavanju Varte, Porše će sebi osigurati pristup baterijama visokih performansi za hibridne i električne sportske automobile. Nemački proizvođač automobila najavio je da će preuzeti većinski udeo u Vartinom poslovanju V4Drive Battery, učestvujući u povećanju kapitala putem unosa imovine.

"S planiranim većinskim preuzimanjem V4Drivea, mi bismo dali važan doprinos zadržavanju ključnih tehnologija u Nemačkoj", istakao je zamenik predsednika izvršnog odbora u Porsche AG Luc Meške.

U julu je Osterman najavio radikalno predstečajno restrukturiranje Varte, zbog duga koji kompanija nije mogla da servisira nakon skupih ulaganja. "Uz sprovođenje danas dogovorenih mera, finansiranje i likvidnost grupe su sada održivo stabilizirani i dugoročno osigurani", saopštio je finansijski direktor Varte Mark Hundsdorf.

Varta se povlači s berze

Osterman je naveo da nema direktne pretnje od velikih smanjenja radnih mesta. "Želimo da rastemo u domenu baterija za fotonaponske sisteme i okruglastih baterija za Eplove slušalice i trenutno smo u tim poslovanjima u potrazi za zaposlenima", rekao je. Varta će tako zadržati sva svoja proizvodna mesta u Nemačkoj, uz tek "umereno" smanjenje broja zaposlenih u administraciji.

Međutim, postojeći deoničari ostaće praznih ruku jer će Varta nakon restrukturiranja biti povučena s berze. "Pokušali smo sve kako bismo pridobili male deoničare - ali to nije pravno moguće u ovoj situaciji", rekao je Osterman.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: