Svet 11

19.08.2024.

13:06

Sankcije? 85% ruske nafte nalazi kupce u ove dve zemlje

Kako se rat izazvan ruskim napadom na Ukrajinu 2022. sve više komplikuje, moskovski izvoz nafte nastavlja da pronalazi svoj put u Kinu i Indiju, prema svežim industrijskim istraživanjima.

Izvor: Investitor

Sankcije? 85% ruske nafte nalazi kupce u ove dve zemlje
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

Krajem 2022, SAD i njihovi saveznici postavili su gornju granicu cene od oko 60 dolara po barelu za teret ruske sirove nafte za pristup zapadnim uslugama potrebnim za transport, uključujući osiguranje i tankere. Ideja je bila da se ograniči, kako količina ruske sirove nafte, tako i zarada Moskve od prodaje nafte na globalnom tržištu.

No, prema Centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), čini se da skoro dve godine na sankcije Zapada imaju mali uticaj zahvaljujući Kini i Indiji – dva najveća svetska uvoznika sirove nafte.

U julu je Kina kupila 47% ruskog izvoza sirove nafte po obimu, a sledi je Indija koja je činila 37%. Kupci u Evropskoj uniji uzeli su 7%, a Turskoj 6%.

Čini se da 2024. takođe sledi obrazac trgovine naftom koji je dobro uspostavljen prošle godine između Moskve i Pekinga, a posebno Moskve i Delhija. Indijski uvoz iz Rusije čini neverovatnih 40% njene ukupne kupovine nafte na svetskom tržištu.

Za kontekst, pre rusko-ukrajinskog rata, Delhijev uvoz ruske sirove nafte bio manji od 1% njegovog ukupnog uvoza. Sada je to mesečno partnerstvo vredno skoro 3 milijarde dolara ili 1,85 do 1,95 miliona barela dnevno.

Prema fizičkim trgovinskim izvorima u Singapuru i Mumbaiju, ruska nafta Ural obično se trguje do 5-10% ispod cene nafte tipa Brent. Popust služi kao podsticaj za kupce.

"Tankeri u senci"

Ali šire prodajne cene još nisu ni blizu gornje granice koju predviđaju zapadnjačke nacije. To je najvećim delom zahvaljujući flotama "mračnih" ili "tankera iz senke", odnosno tankera s nejasnom vlasničkom strukturom stvorenom kroz različite subjekte, što otežava utvrđivanje ko ih zapravo poseduje ili kontroliše.

CREA je napomenula da je: „81% ukupne vrednosti ruske morske sirove nafte prevezeno tankerima ‘u senci’, dok su tankeri u vlasništvu ili osigurani u zemljama koje primenjuju ograničenje cena činili 19%.

“Rusko oslanjanje na tankere koji su u vlasništvu ili osigurani u zemljama G7 palo je zbog rasta ‘tankera u senci’. To kasnije utiče na moć koalicije da snizi gornju granicu cena i utiče na prihode Rusije od izvoza nafte.”

Iako je bilo poziva na suzbijanje uticaja “tankera u senci”, to se u praksi pokazalo veoma teškim. Sa svoje strane, CREA je predložila: „Zemlje koje uvode sankcije trebalo bi da zabrane prodaju starih tankera vlasnicima registrovanim u zemljama koje ne provode politiku ograničenja cena nafte.

„Ovo bi pomoglo u ograničavanju ‘tankera u senci’ koji se koriste za transport ruskih fosilnih goriva, što je uočeno od njihove pune invazije na Ukrajinu", dodaje se.

Nije u pitanju samo nafta

Nafta nije jedini ruski izvoz fosilnih goriva koji pronalazi put do Kine i Indije. S obzirom da su obe zemlje glavni potrošači uglja, neizbežno je i moskovski ugalj završio na njihovim obalama.

„Od 5. decembra 2022. do kraja jula 2024. Kina je otkupila 45% ukupnog ruskog izvoza uglja, a sledi Indija (18%). Turska (10%), Južna Koreja (10%) i Tajvan (5%) zaokružuju lista prvih pet kupaca”, navode iz CREA .

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: