Svet 2

16.08.2024.

18:31

Cena kritične sirovine uzletela; Kina ograničila izvoz

Odluka Kine da nakon 15. septembra ograniči izvoz antimona podići će cene tog polumetala, koji se, između ostalog, koristi u proizvodnji municije i baterija, na nove rekorde jer će kupci hteti da osiguraju materijal za buduću proizvodnju ili skladištenje.

Izvor: Index

Cena kritične sirovine uzletela; Kina ograničila izvoz
Shutterstock/RHJPhtotos

Podeli:

Cene tog polumetala, koji se koristi i kao usporivač vatre, u fotonaponskim solarnim ćelijama i u vojnoj opremi, već su sada oko najviših istorijskih nivoa od oko 22.000 dolara po metričkoj toni, nakon što su se zbog globalnog deficita tog metala gotovo udvostručile od početka godine.

"Budući da smo i sada na rekordnim cenama, cene će verovatno ići još više s ovom objavom", rekao je Četan Soni iz konsultantske kompanije CRU, dodajući da bi cene mogle da dostignu 30.000 dolara jer kupci žele da osiguraju materijal za buduću proizvodnju ili skladištenje, prenosi Index.

Kina je najveći svetski proizvođač antimona i u prošlo godini je osigurala 48 posto globalnih zaliha, prema američkom Geološkom institutu (USGS).

Kina je nametnula ograničenja izvoza antimona i srodnih elemenata u ime nacionalne sigurnosti, prema saopštenju kineskog ministarstva trgovine. To je njen poslednji potez u ograničavanju isporuka kritičnih minerala u kojima je dominantni dobavljač.

Time bi se mogao povećati deficit na tržištu antimona, koji je konsultantska kompanija Project Blue u maju procenila na 10.000 tona. "Kina je već ranije smanjila izvoz tog metala jer se sve više troši u zemlji", rekao je Džek Beder iz Project Blue.

Zbog toga su evropske rafinerije antimonovog trioksida povećale snabdevanje iz Tadžikistana, Vijetnama i Mjanmara.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

22 h

Podeli: