Svet 4

15.08.2024.

21:12

SAD uvele nove sankcije

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije protiv Huta, Hezbolaha i njihovih trgovinskih mreža, što spada u najnovija nastojanja Vašingtona da poveća pritisak na Teheran i grupe koje Iran podržava, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD.

Izvor: Tanjug

SAD uvele nove sankcije
Shutterstock/FOTOGRIN

Podeli:

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su poslednje sankcije usmerene na kompanije, pojedince i brodove, koji su optuženi da su umešani u isporuku iranske robe, uključujući naftu i tečni naftni gas (LPG), u Jemen i Ujedinjene Arapske Emirate, prenosi Rojters.

Kako se navodi, prihodi od mreže "Said al-Džamala" pomažu finansiranju proiranski nastrojenih Huta za napade na brodove u Crvenom moru Huti, koji su poremetili pomorski put od vitalnog značaja za trgovinu između istoka i zapada, što je dovelo do preusmeravanja pošiljki na duže trase, povećalo troškove i izazvalo zagušenje u evropskim i azijskim lukama.

Na meti današnjih sankcija su i pošiljke tečnog naftnog gasa (TNG) pod kontrolom Hezbolaha, uključujući i menadžera i operatera broda sa sedištem u Hong Kongu, kao i nekoliko tankera.

Ministarstvo finansija je saopštilo i da je grupa Talaki, koju kontroliše Hezbolah, koristila dva tankera za otpremanje TNG-a, u vrednosti od desetina miliona dolara, iz Irana u Kinu.

"Današnje odluke jačaju našu kontinuiranu posvećenost ometanju primarnog izvora finansiranja Irana za njemu lojalne regionalne terorističke grupe, kao što su Hezbolah i Huti", rekao je vršilac dužnosti podsekretara za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Bredli Smit.

Najnovijim sankcijama zamrznuta je sva imovina u SAD-u pomenutih proiranskih grupacija i svim Amerikancima se zabranjuje da posluju s njima.

Ukoliko bi finansijske i druge institucije imale određene transakcije sa proiranskim grupacijama, takođe rizikuju da budu pogođene sankcijama.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: