Svet 3

15.08.2024.

10:33

Petostruko povećali proizvodnju municije

Finska je petostruko povećala proizvodnju municije od početka ruske specijalne vojne operacije, izjavio je finski premijer Peteri Orpo.

Izvor: Tanjug

Petostruko povećali proizvodnju municije
Shutterstock/Natalia Hanin

Podeli:

On je pojasnio da se potreba za povećanjem proizvodnje javila nakon početka ruske specijalne vojne operacije i ukazao na potrebu da podrži Ukrajinu "koliko god bude potrebno", prenosi RIA Novosti.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO u sukob "podstiču igranje s vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama članicana NATO saveza.

Kremlj je je više puta upozoravao da naoružavanje Ukrajine zapadnim oružjem ne doprinosi pregovorima i da imaće negativan efekat.

Finska, koja se graniči sa Rusijom, ušla je u NATO nakon napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine i zvanično postala 31. članica tog vojnog saveza, a finski parlament je početkom jula jednoglasno odobrio sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (DCA).

Tim sporazumom Finska je otvarila 15 svojih vojnih lokacija za potrebe američkih vojnih snaga.

Između ostalog, DCA predviđa da američka odbrambena oprema i vojnici mogu biti stacionirani u Finskoj, preneo je ranije finski javni servis Ile.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: