Svet 1

13.08.2024.

15:04

66% ispitanika misli da nijedan AI nije bolji od njihovog šefa – a vi? ANKETA

34 odsto ispitanika veruje da AI može biti bolji šef od čoveka. Veštačka inteligencija postaje novi član društva, prema rezultatima novog istraživanja "Uzbuđenje, sujeverje i velika nesigurnost – Kako se globalni potrošači uključuju u digitalni svet".

Izvor: B92.net

66% ispitanika misli da nijedan AI nije bolji od njihovog šefa – a vi? ANKETA
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Studija je takođe otkrila da veštačka inteligencija preuzima nove uloge u oblastima gde može da bude uspešna i stekne poverenje ljudi.

Trećina ispitanika (34%) veruje da veštačka inteligencija može biti bolji lider od ljudi zbog svoje nepristrasnosti. Velika većina (57%) spremna je da koristi veštačku inteligenciju da bi efikasnije vodila svoj svakodnevni život, a 31% bi koristilo veštačku inteligenciju da im pomogne pri odabiru pravog partnera na aplikaciji za upoznavanje.

Na osnovu statistika sa Similarweb, ChatGPT, jedan od najpopularnijih čet-botova na svetu, zabeležio je 153 miliona poseta u prvom mesecu nakon pokretanja u novembru 2022. godine i dostigao vrhunac od 2 milijarde poseta u aprilu 2024.

U svetlu brzog napretka veštačke inteligencije, kompanija Kaspersky je sprovela detaljnu studiju kako bi istražila trenutne nivoe poverenja u veštačku inteligenciju. Studija ispituje njene uloge od rukovodećih pozicija u kompanijama do pomaganja u donošenju značajnih životnih odluka.

loader

Prema studiji, ispitanici vide veštačku inteligenciju kao člana svog tima na poslu, ali i kao menadžera – 34% veruje da veštačka inteligencija može biti pošteniji šef od ljudskog bića.

Još jedna oblast u kojoj AI može da igra aktivnu ulogu je obrazovanje. Skoro polovina ispitanika (47%) predviđa da će se deca u bliskoj budućnosti podučavati kroz virtuelno iskustvo i Metaverse.

Polovina svih potrošača (50%) veruje da je veštačka inteligencija već postala nezaobilazan deo njihovih života, a 43% ima pozitivan pogled na njen potencijal da donese mnoge uzbudljive mogućnosti i unapredi budućnost za sve. Većina ispitanika priznaje da AI ima sposobnosti u kreativnim oblastima – 62% veruje da je AI kredibilan proizvođač umetničkih dela.

Veštačka inteligencija se takođe može smatrati pouzdanim saputnikom i pomoćnikom u svakodnevnom životu. Više od polovine ispitanika (57%) bi želelo da koristi veštačku inteligenciju za efikasnije vođenje svog svakodnevnog života.

Skoro polovina anketiranih (48%) je spremna da koristi AI četbot za razgovore na mreži a 31% bi ga koristilo da im pomogne da pronađu pravog partnera na aplikaciji za upoznavanje. Čak 48% veruje da će se ljudski odnosi promeniti zbog uticaja veštačke inteligencije ako virtuelni likovi počnu da zamenjuju partnere iz stvarnog života.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

15 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

18 h

Podeli: