Svet 18

13.08.2024.

9:55

Ovako više ne može: Amerikancima dosta

Američki ekonomisti tvrde da je veliki inflatorni talas koji je zahvatio Sjedinjene Američke Države skoro pri kraju, i da su tome doprineli potrošači, jer odbijaju da kupuju skuplje proizvode i usluge.

Izvor: Biznis.rs

Ovako više ne može: Amerikancima dosta
Pit Stock / Shutterstock.com

Podeli:

I sama centralna banka objavila je rezultate istraživaanje po kojima su kod potrošača opala inflatorna očekivanja – i to na najniži nivo od 2013. godine.

Kako piše AP, neke od najvećih američkih kompanija, kao što su Amazon ili Disney, prijavljuju da potrošači sve više traže jeftinije alternative za robu i usluge; da tragaju za popustima ili jednostavno izbegavaju proizvode koje smatraju preskupim, a da pri tom ne sasecaju potrošnju do mere da to izazove recesiju.

Umesto toga, ukazuju ekonomisti, čini se da se oni vraćaju svojim pretpandemijskim navikama, kada većina kompanija nije olako i previše dizala cene jer se plašila da će ugroziti svoje poslovanje.

"Mada je inflacija snižena, cene su i dalje visoke, i smatram da su potrošači došli do tačke kad to više jednostavno ne prihvataju. A to je baš ono što se traži. Rešenje za visoke cene jeste da cena njihovog podizanja bude visoka“, rekao je prošle sedmice predsednik ogranka Federalnih rezervi, to jest američke centralne banke, u Ričmondu Tom Barkin.

Potrošači koji su osetljiviji na podizanje cena mogu da objasne zašto inflacija u SAD postojano opada ka ciljanoj godišnjoj stopi od dva odsto koju su postavile Federalne rezerve. Time se završava period bolno visokih cena koji su opteretile budžete mnogih američkih porodica i njihov pogled na ekonomiju učinile sumornim.

Mnogi Amerikanci su zbog inflacije bili nezadovoljni načinom na koji sadašnja američka administracija na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris upravlja privredom.

Pitanje inflacije će biti i važno na predstojećim predsedničkim izborima, na kojima će se odmeravati Kamala Haris kao kandidatkinja Demokratske partije i Donald Tramp kao kandidat Republikanske partije.

Međutim, nevoljnost potrošača da plaćaju više primorala je kompanije da sporije dižu cene ili da ih čak smanjuju, a rezultat je – hlađenje inflatornih pritisaka.

Ogranak Federalnih rezervi u Njujorku je saopštio da su očekivanja Amerikanaca koliko će novca morati da potroše više u narednih 12 meseci sada smanjena, i da su smanjena i njihova inflatorna očekivanja.

Prema istraživanju koje je sproveo njujorški ogranak Feda, potrošači očekuju da će u narednih 12 meseci potrošiti 4,9 odsto novca više nego do sada, što je najmanje očekivanje od aprila 2021. godine kada je inflacija počela da raste.

Isto tako, oni očekuju i da će inflacija biti oko 2,3 odsto u proseku tokom naredne tri godine, a to je najniži nivo inflatornih očekivanja od 2013. godine otkako se ovakva istraživanja sprovode.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: