Svet 5

13.08.2024.

9:27

Putin trlja ruke: Novac ipak stiže

Oko 2,3 milijarde dolara i evra u gotovini poslato je u Rusiju od kada su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zabranile izvoz svojih novčanica u tu zemlju u martu 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Izvor: Biznis.rs

Putin trlja ruke: Novac ipak stiže
Alena Mostovich / Shutterstock.com

Podeli:

Ovi do sada neobjavljeni podaci carine do kojih je došao Rojters, pokazuju da je Rusija uspela da zaobiđe sankcije koje blokiraju uvoz gotovine, što sugeriše da su dolari i evri i dalje korisni alati za trgovinu i putovanja, iako Moskva nastoji da smanji izloženost ovim valutama.

Podaci carine, dobijeni od komercijalnog dobavljača koji beleži i sastavlja informacije, pokazuju da je gotovina transportovana u Rusiju iz zemalja kao što su UAE i Turska, koje nisu uvele restrikcije na trgovinu s Rusijom. Za više od polovine ukupnog iznosa nije navedena zemlja porekla, prenosi portal Biznis.

Američka vlada zapretila je u decembru sankcijama finansijskim institucijama koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela je sankcije kompanijama iz trećih zemalja tokom 2023. i 2024. godine. Kineski juan pretekao je dolar i postao najtrgovanija strana valuta u Moskvi, iako značajni problemi s plaćanjem i dalje postoje.

Dmitrij Polevoj, šef investicija u Astra Asset Managementu u Rusiji, rekao je da mnogi Rusi i dalje žele stranu valutu u gotovini za putovanja u inostranstvo, kao i za manje uvoze i domaću štednju. "Za pojedince, dolar je i dalje pouzdana valuta", rekao je Polevoj.

Rusija je počela da označava dolar i evro kao „toksične“ valute 2022. godine, kada su široke sankcije smanjile njen pristup globalnom finansijskom sistemu, ometajući plaćanja i trgovinu. Oko 300 milijardi dolara stranih rezervi Banke Rusije u Evropi je zamrznuto. Evropska komisija saopštila je da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve primene sankcija.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

21 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: