Svet 6

12.08.2024.

21:07

Rublja pada

Upad ukrajinske vojske na teritoriju Rusije negativno se odrazio na rublju.

Izvor: Biznis.rs

Rublja pada
Shutterstock/Natali55522

Podeli:

Ruska valuta izgubila je oko četiri procenta svoje vrednosti prema dolaru od kraja prošle nedelje i trenutno se trguje po kursu od 90,6 rubalja za američki dolar, što je najniži nivo od kraja maja.

Trgovanje dolarom i evrom na Moskovskoj berzi obustavljeno je 13. juna zbog sankcija. Zbog toga su najpogodniji pokazatelji za praćenje promena kursa (uključujući i za vanberzansko tržište) kotacije jednodnevnih fjučers ugovora sa automatskim produženjem na kurs "američki dolar – ruska rublja" i sličnog ugovora na kurs "evro – ruska rublja", piše ruski Profinance, a prenosi portal Biznis.

Rusija, u uslovima izolacije od svetskog finansijskog sistema, suočava se sa višestrukim kursevima, spoljnim, unutrašnjim i drugim. Na ovo su eksperti upozoravali u prvim danima kada su zapadne zemlje počele da uvodi obimne sankcije protiv Rusije.

Zbog toga je trenutna razlika između spot kursa u Rusiji i kursa na Forex tržištu veća od pet rubalja. Prvi je jači od drugog. Arbitražne operacije su nemoguće, kretanje kapitala je praktično zabranjeno, a spoljnjo-trgovinske konverzione operacije su strogo kontrolisane. Otuda dolazi do ovakvih razlika u kotacijama.

Ukrajinske snage probile su prošle nedelje rusku granicu i ušle u region Kurska, gde se već danima vode žestoke borbe. Vojni analitičari navode su u ukrajinski napad uključene četiri brigade, koje imaju podršku artiljerije, protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja, što je rezultiralo neočekivano brzim napredovanjem na terenu.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: