Svet 1

12.08.2024.

18:56

Ovi poslovi će biti najtraženiji u 2025. godini

Prolazimo kroz veoma dinamičan poslovno-ekonomski period i niko sa sigurnošću ne može znati koje će profesije i poslovi preovladati za koju godinu, kada se sve slegne i ponovo uđemo u "mirnije vode".

Izvor: Investitor

Ovi poslovi će biti najtraženiji u 2025. godini
Shutterstock/REDPIXEL.PL

Podeli:

Ako se to ikada desi, s obzirom na stalne promene u mnogim oblastima, pre svega tehnološkim.

Međutim, na činjenicu da su neke profesije traženije od drugih utiče nekoliko ključnih faktora, od kojih je svakako najvažniji tehnološki napredak. Inovacije i razvoj novih tehnologija često dovode do pojave novih profesija ili povećanja tražnje za postojećim. Na primer, trenutni razvoj sektora veštačke inteligencije, mašinskog učenja i automatizacije brojnih procesa stvorio je tražnju za stručnjacima u ovim oblastima, prenosi Investitor.
 
Postoje i veoma dinamične ekonomske promene. Globalni i lokalni ekonomski uslovi, kao što su recesija, rast pojedinih industrija ili promena navika potrošača, mogu znatno uticati na tražnju za određenim zanimanjima. Na primer, rast e-trgovine povećava potrebu za stručnjacima za logistiku i digitalni marketing.
 
A društvene promene diktiraju one na tržištu rada. Promene društvenih vrednosti i ponašanja, kao što je sve veća briga za zaštitu životne sredine ili promene u metodama rada (npr. rad na daljinu), mogu uticati na to koja zanimanja postaju važnija. Na primer, stručnjaci za održivost su sve traženiji zbog sve većeg fokusa na klimatske promene.
 
Pored ovih najvažnijih faktora, tu su i demografski faktori, jer starenje stanovništva, posebno u Evropi, stvara veću potrebu za zdravstvenim radnicima.
 
 
Koji poslovi će biti najtraženiji 2025. godine?
 
Na osnovu sadašnjeg preseka svih navedenih i drugih faktora sačinjena je lista od 10 zanimanja koja bi mogla postati najtraženija u narednoj godini.
 
1. Specijalisti za veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML): Za sve veći razvoj AI i ML tehnologija, stručnjaci koji mogu da razvijaju, implementiraju, održavaju ove sisteme i njima upravljaju biće veoma traženi.
 
2. Analitičari podataka i naučnici podataka: Kako kompanije sve više koriste podatke za donošenje odluka, tražnja za stručnjacima koji mogu analizirati velike skupove podataka nastaviće da raste.
 
3. Programeri softvera i aplikacija: Razvoj softvera ostaje ključna oblast, s posebnim naglaskom na razvoj mobilnih aplikacija, cloud tehnologija i softverskih rešenja za specifične industrije.
 
4. Stručnjaci za sajberbezbednost: Kako pretnje na internetu postaju sve sofisticiranije, potreba za stručnjacima koji mogu da zaštite podatke i sisteme samo će se povećavati.
 
5. Specijalisti za obnovljivu energiju: S globalnim fokusom na održivost, stručnjaci za solarnu, kao i za energiju vetra i druge oblike obnovljive energije biće veoma traženi.
 
6. Stručnjaci za zdravstvenu tehnologiju: Razvoj novih medicinskih tehnologija, telemedicine i personalizovane medicine stvara potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti.
 
7. Stručnjaci za klimatske promene i održivost: S obzirom na rastuću zabrinutost zbog klimatskih promena, poslovi koji se odnose na upravljanje resursima, smanjenje emisija i održivi razvoj biće sve važniji.
 
8. Inženjeri robotike: Kako automatizacija napreduje, inženjeri koji mogu da dizajniraju, razvijaju i održavaju robotske sisteme biće veoma traženi.
 
9. HR profesionalci s fokusom na digitalnu transformaciju: S promenama u načinu rada, uključujući rad na daljinu i fleksibilne modele rada, HR profesionalci koji mogu da se nose s ovim novim izazovima takođe će biti traženi.
 
10. Stručnjaci za e-trgovinu i digitalni marketing: Rast onlajn-trgovine i promene u ponašanju potrošača stvaraju potrebu za stručnjacima koji mogu da optimizuju platforme za e-trgovinu i razviju efikasne strategije digitalnog marketinga.
 
Ovo su samo neki od sektora koji će verovatno rasti, ali je važno napomenuti da će fleksibilnost i spremnost za učenje novih veština biti neophodni za lični uspeh u budućnosti.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: