Svet 1

12.08.2024.

17:22

Ukrajina istrajala uprkos napadima: Povećan izvoz

Ukrajina je u julu udvostručila izvoz žitarica na više od 4,2 miliona metričkih tona u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izvor: Tanjug

Ukrajina istrajala uprkos napadima: Povećan izvoz
Shutterstock/Equitano

Podeli:

To pokazuju podaci ukrajinskog udruženja trgovaca žitaricama UGA, a izvoz je povećan uprkos pojačanim ruskim napadima na Odesu, ključno crnomorsko izvozno čvorište, i Izmail, glavnu luku na Dunavu za izvoz žita u Evropu.

Ukrajina je u julu izvezla 3,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda preko Odese i 569.000 tona preko Dunava, pokazuju izvozni podaci, preneo je Rojters.

To je dvostruko više u poređenju sa julom prošle godine kada je izvezeno 291.000 tona preko Odese i 2,07 miliona tona preko Dunava.

Ukrajinske žitarice su najviše otpremane do luke Roterdam u Holandiji, Kartahene u Španiji, kao i do Kine, Egipta i Turske.

Uprkos prošlomesečnoj povećanoj prodaji, očekuje se ukupan pad izvoza u sezoni 2024/2025. zbog nepovoljnih vremenskih prilika i uticaja rata, saopštila je poljoprivredna konsultantska kuća ASAP.

Ukrajina je uspostavila privremeni pomorski koridor nakon što je sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka propao prošle godine, nakon što se Rusija povukal iz tog sporazuma.

Ukrajina je glavni globalni uzgajivač pšenice i kukuruza, a pre početka rata u februaru 2022. godine izvozila je oko šest miliona tona žitarica mesečno preko Crnog mora.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: