Svet 2

12.08.2024.

8:09

Ukrajina: Pošto Zapad kasni...

Kašnjenja američke vojne pomoći doprinela su rastućem budžetskom deficitu Ukrajine ove godine, izjavio je ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Izvor: Tanjug

Ukrajina: Pošto Zapad kasni...
Profimedia

Podeli:

Drugi vladini zvaničnici procenjuju deficit na nešto manje od četvrtine bruto domaćeg proizvoda (BDP), ili 43,5 milijardi dolara, preneo je Kijev indipendent.

Marčenko je rekao da je isplata američke vojne pomoći "spora", i da stiže više od tri meseca nakon što je Kongres odobrio direktnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 27 milijardi dolara.

To uključuje 13,8 milijardi dolara za kupovinu modernog oružja Ukrajini i još 13,8 milijardi dolara za kupovinu američkih odbrambenih sistema.

Marčenko je precizirao da je odlaganje vojne pomoći Zapada primoralo Ukrajinu da početkom 2024. potroši više novca na nabavku neophodne municije i naoružanja.

"(Situacija znači da će Ukrajina) imati nedostatak novca za pokrivanje plata svojim vojnicima“, rekao je Marčenko i pozvao zapadne saveznike da ubrzaju isplatu zajma od 50 milijardi dolara za finansiranje vojne potrošnje.

Lideri Grupe sedam (G7) su 13. juna potvrdili dogovor o planu da se Ukrajini obezbedi kredit od 50 milijardi dolara do kraja godine.

Kredit bi trebalo da bude otplaćen korišćenjem kamata na oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

14 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

16 h

Podeli: