Svet 1

11.08.2024.

14:42

Gradi se najveći aerodrom u Africi

Avio-kompanija Ethiopian Airlines s konsultantskom kućom Dar iz Dubaia potpisala je ugovor o projektovanju "mega-aerodroma“, najvećeg u Africi, vrednosti šest milijardi dolara, kod glavnog grada Adis Abebe.

Izvor: Beta

Gradi se najveći aerodrom u Africi
Shutterstock/Denis Belitsky

Podeli:

Novi aerodrom s četiri piste bi opsluživao 100 miliona putnika godišnje, gradio bi se pet godina i zauzimao 35 kvadratnih kilometara, rekao je novinarima u petak generalni direktor avio-kompanije Mesfin Tasev.

"Prva faza biće izgradnja aerodromskih instalacija kapaciteta za 60 miliona putnika godišnje, a sa završetkom druge faze prećiće se na 100 miliona putnika godišnje", rekao je Tasev.

Kompanija Dar će, po ugovoru, pomoći Ethiopian Airlines-u da odabere izvođača radova.

Ethiopian Airlines je najveća avio-kompanija u Africi, sa obrtom od sedam milijardi dolara 2023/2024. godine i prevozom 17,1 miliona putnika.

Čvorište te avio-kompanije je Međunarodni aerodrom Bole u Adis Abebi koji ima maksimalni kapacitet od 25 miliona putnika godišnje, te bi budući aerodrom imao četiri puta veći promet od njega.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

14 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

9 h

Podeli: